Mutatjuk, mi vár az árfolyamgátasokra

Mintegy 200 ezren vannak, akiknek a következő években szűnik meg a törlesztőrészlet rögzítése, és nem igen tudják, hogy mire számítsanak.
Kapcsolódó cikkek

A Bankmonitor becslése szerint az érintettek harmadának nincs félnivalója, a többségnek viszont elkerülhetetlen a havi kiadások emelkedése. Sőt, körülbelül minden ötödik hiteles futamidejét legalább 1,5 évvel meghosszabbítják. Ezért is érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson, mert több százezer forintot spórolhatunk meg.

Tízezrek számára elkerülhetetlen a futamidő hosszabbítása

Készítettek egy saját modellt azért, hogy megbecsülhessük, mi történik azokkal a volt árfolyamgátasokkal, akikre a várakozások szerint akár a törlesztőrészlet 15 százalékos emelése mellett a hitel futamidejének meghosszabbítása vár. Igaz nagyon eltérőek tudnak lenni az egyes élethelyzetek, viszont a számítások jó iránymutatásul szolgálhatnak arra, hogy mennyire súlyos a helyzet.

A számításokhoz az alábbi feltételekkel éltek:

Aztán összepárosították az eredményeket a jegybank statisztikáival, és az alábbi következtetéseket vonták le:

Végkövetkeztetésük, hogy a korábbi árfolyamgátasok nagyobb részének (kétharmadának) nőni fognak a terhei a következő években. Ez utóbbi csoportból ráadásul egy jelentősebb réteg azt fogja tapasztalni, hogy a hitele futamidejét a bank meghosszabbítja, a törlesztőrészlet 15 százalékos megemelése mellett. És tegyük hozzá, hogy ennél sokkal rosszabb is lehetne a helyzet, ha nem esett volna le a hitel referenciakamata, a BUBOR ilyen alacsony szintre.

Nagyobb arányban a nyár folyamán fognak megemelkedni a lakáshitelesek terhei, ekkor érdemes megnézni, hogy milyen kondíciókkal lehet kiváltani a jelzáloghitelt. A Bankmonitor kalkulátora szerint találhatunk olyan hitelt, ami: