Újabb cég szedheti meg magát rendesen a kötvénybizniszen

Kaotikus és átláthatatlan a letelepedésikötvény-üzlet. Egy dolog biztos, a pofátlan profit.
Kapcsolódó cikkek

Teljes a káosz letelepedésikötvény-ügyben, és úgy látszik, hogy a miniszterelnök is teljes mellszélességgel kiáll az évtized legsúlyosabb korrupciógyanús ügylete mellett – írta a Magyar Nemzet.

Nehezen védhető ugyanis Orbán Viktor azon állítása, miszerint „sikeres konstrukció, mert pénzt hoz az országba, és egyetlen fillért sem visz el”. A kötvényüzlettel ugyanis mindenki jól jár, leszámítva a magyar államot. A normál piaci kötvénykibocsátásnál négyszer drágább kamatot fizetnek az adófizetők a letelepedési állampapír után, amelyet offshore cégek vásárolnak meg. A hozam pedig az offshore hátterű közvetítőcégeknél köt ki.

A jómódú bevándorló egyébként csak öt évre adja kölcsön a pénzét, vagyis az összeget vissza kell neki fizetni, így a magyar államnak semmilyen haszna nem származik az üzletből. Sőt a négyszeres kamat miatt csak veszít rajta.

Hitelre még nagyobb biznisz

A legújabb konstrukció azonban még ennél is busásabb hasznot hoz a közvetítőknek: kevesebb mint féláron, azaz 300 ezer euró helyett 135 ezer euróért (kb. 41 millió forint) kínálják a kötvényt (kínai és vietnami ügyfeleknek), de cserébe a letelepedési kötvényt vásárlók nem kapják vissza a pénzüket az öt év leteltével.

A hiányzó összeget banki hitelből egészítik ki, és a lap szerint az alku része az is, hogy a bank és a közvetítő risztel – igaz, a banknak csak a kamat jut. Így aztán a közvetítők egészen elképesztő, 58-64 százalékos profitot tudnak elérni, ha mindent összeadunk.

Új szereplő

A lap arra is felfigyelt, hogy nemrégiben új szereplő tűnt fel az igen busás hasznot hozó piacon. A Euro­pean Settlement Immigration Service Ltd. is féláron forgalmazza az államkötvényt, vietnamiaknak, amihez két másik közvetítőcéggel is leszerződött. Érdekesség még, hogy a vietnami üzletet kotábban egy másik cég vitte, de az májusban bejelentette, átnyergel a kínaiakra. Mintegy előmelegítve a helyet az új szereplőnek.

A lap szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az engedélyeket kiadó fideszes többségű parlamenti bizottság szűk körön belül, egymást akár személyesen is ismerő, megbízható háttérembereknek ad busás haszonnal kecsegtető üzleti lehetőséget.