Az októberi szemétszámlát sokáig fogják emlegetni a családok

Aki április óta nem kapott szemétszámlát, az jókora meglepetés érheti októberben. Eláruljuk, mire számíthat.
Kapcsolódó cikkek

Az egységes hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer kialakítása érdekében az állam létrehozta az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, mely a tervek szerint áprilistól biztosította volna a közszolgáltatási díj számlázását és a díjak beszedését. Azonban ez a vállalás így nem teljesült.

Hétfőn a Magyar Nemzetre hivatkozva írtuk, hogy húzós számlát kaphat a lakosság – most megkérdeztük a szolgáltatókat, mit is jelent ez, hol tart a számlázás, mi van azokkal, akik április óta nem kaptak számlát, milyen ütemezésben lehet kifizetni a felgyűlt tartozást, stb.

Augusztustól kezdődött újra a számlázás

A hulladékdíj fizetésével kapcsolatos kérdéseinkre a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) szóvivőjétől, Csizmadia Tamástól kaptunk válaszokat. Először is azt mondta el, hogy a hulladékgyűjtésről szóló számlákat nem most kezdték el kiküldeni, hanem augusztustól, fokozatosan, viszont akkor még nem teljes körűen.

Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint 70 százalékának már kiküldték a számlákat (augusztus elején, vagy később), szűk 30 százaléknak (hozzávetőlegesen mintegy 600 ezer háztartásnak) azonban még nem.

Bérszámlázással vagy NHKV-s számlával

A már kiküldött számlák részben bérszámlázás keretében készültek el – az ezzel kapcsolatos bérszámlázási szerződéseket jellemzően augusztusig kötötte meg az NHKV a helyi hulladékszállító cégekkel, akik tulajdonképpen a nemzeti kukacég cég nevében küldik ki a számlákat (amiken az NHKV neve és számlaszáma szerepel) – tette hozzá.

A másik nagy rész pedig az a kis híján 1,2 millió ügyfél, akik már közvetlenül az NHKV-tól kaptak számlát (ezeket már a cég saját számlázóprogramjával készítették).

Van viszont mintegy 134 olyan közszolgáltató, amely nem kötött szerződést bérszámlázásra az NHKV-val – ezek Czizmadia megfogalmazása szerint jellemzően kisebb lakosságszámú települések közszolgáltatói, akik nem vállalták, vagy nem akarták vállalni a bérszámlázás nehézségeit. Helyettük is az NHKV számláz, így a teljes lakosságot lefedve – tette hozzá.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Vannak, akik április óta nem kaptak számlát

Beszéltünk egy olyan hulladékszállító céggel, akik nem kötöttek szerződést a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársasággal bérszámlázásra (nevük közlésének mellőzését kérték). A hulladékszállító cég az előírás szerint utoljára a március-áprilisi időszakról küldött számlát az ügyfeleinek (kéthavonta volt náluk számlázás), amelynek hátoldalán szerepelt a számlázás átállításával kapcsolatos NHKV-tájékoztató. Azóta a helybéliek nem kaptak számlát – legközelebb majd az NHKV-tól fognak.

Csizmadia Tamásnak is elmondtuk ezt, reagálva arra, hogy azt mondta, a teljes lakosságot lefedik. Azt válaszolta kicsit korrigálva amit előzőleg mondott, hogy a hasonló cipőben járó települések lakói majd az NHKV-tól fognak számlát kapni.

Hogy erre mikor lehet számítani? Válasza szerint fő szabályként már nyomtatás, illetve postázás alatt vannak a számlák. Az érintett mintegy 600 ezer háztartásba tehát ezen a héten, vagy a következő héten meg kell hogy érkezzenek a számlák. Amiken ugye többhavi (5-6 havi díj) lesz, kifizetése nehézséget jelenthet a fogyasztóknak.Januárig minden hónapban kéthavi díjat kellhet fizetni

Az NHKV szóvivőjénél rákérdeztünk arra is, hogy ezt a többhavi díjat hogyan lehet majd kifizetni, van-e részletfizetési lehetőség azok számára, akiknek nehézséget okoz. Annál is inkább, mert nem a fogyasztók tehetnek arról, hogy nem küldték nekik folyamatosan a számlákat, és így többhavi tartozásuk gyűlt fel.Csizmadia Tamás azt mondta, úgynevezett csúsztatott fizetési lehetőséget biztosítanak. A számlát a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell rendezni. A csúsztatott fizetési lehetőség pedig azt jelenti (attól függően, hogy havi, kéthavi, vagy negyedéves bontásban van a számla), hogy egy, vagy két hónapos elcsúsztatással vannak az egyes határidők. Vagyis az 5-6 hónap alatt felgyűlt számlaösszeget több hónap alatt fizethetik ki az ügyfelek (pl. az áprilisit októberben, a májusit novemberben, és így tovább).De mivel közben az aktuális számlát is rendezniük kell, ez azt jelenti, hogy 5-6 hónapon keresztül dupla szemétszámlát kell fizetniük azoknak, akiknek április óta kimaradt a számlázás. Valamikor januárban éri magát utol a rendszer – tette hozzá Czizmadia.
A kiszámlázott díjak (mint a szóvivő hangsúlyozta, rezsicsökkentett számlákról van szó, ahogy eddig is) egyébként nem változtak.

Részletfizetés lehet, ha eddig is lehetett

Több mint 70 százaléknak tehát már augusztus elejétől kiment a számla, az is többhavi volt – számukra is volt csúsztatott fizetési lehetőség, amennyiben az NHKV-tól kaptak számlát. Ha pedig a helyi szolgáltató küldte ki a bizonylatot (bérszámlázással), akkor lehetett részletfizetést kérni. Ez nem automatikus, és csak akkor lehetséges, ha részletfizetésre korábban is volt lehetőség.Vannak egyébként a bérszámlázók között is, akik csak mostanában küldték ki az első számlát (április óta). Ha valaki többhavi számlát kap, és részletfizetést szeretne kérni, akkor a számlán lévő elérhetőségeken, illetve a helyi szolgáltatónál érdeklődhet – javasolta Csizmadia.

Januártól számlázhat mindenkinek az NHKV

Mint megtudtuk, a „nagy számlázóprogram” felállítása tesztüzemben zajlik idén október elejétől. (Amit eddig használt az NHKV, az 1,2 millió számla kiküldéséhez az a „kis számlázóprogram”.) Nagyjából arra lehet számítani, hogy a „nagy számlázóprogram” januártól kezd majd el élesben működni – tette hozzá.

A számlázórendszer kialakításával kapcsolatban az NHKV közbeszerzési pályázatot írt ki, melynek eredménye szeptember elején lett meg, nyertes a 2014-ben újra állami tulajdonba került Antenna Hungária Zrt. lett, az Euromacc Kft.-vel közösen. Rajtuk kívül még egy pályázó volt. A szerződés értéke éppen belefért az előzetesen becsült 550 millió forintba (+áfa). Ehhez képest igen rapid tempóban halad a fejlesztés, hogy már a tesztelésnél járnak, és januárra ígérik az éles üzemet.

Mi a helyzet, ha az átutalást nem állítottuk át?

Arra voltunk még kíváncsiak, mi történik, ha az ügyfél nem kísérte figyelemmel, hogy a szemétszállítás számlázásánál változás volt, és továbbra is a korábbi szolgáltatójának utalt (vagy csoportos beszedéssel, vagy egyedi utalással, vagy online banki beállítással, stb.).

Az NHKV szóvivőjétől a következőket tudtuk meg. Akinek csoportos beszedési megbízása volt, azt (a Magyar Bankszövetséggel kötött április együttműködés keretében) automatikusan átállították a bankok NHKV-s beszedésre. Ha valaki ezt 8 napon belül nem kifogásolta, akkor érvényesült ez az automatizmus. Amennyiben pedig kifogásolta, akkor választhatott más fizetési módot.

Ha viszont valaki más módon utalt a korábbi szolgáltatójának, az eddig egy külön számlára gyűlt – az azonosítók alapján jóváírják az ügyfélnek, erősítette meg a hulladékos cég által is mondottakat Czizmadia, hozzátéve, hogy nem jelentős számú érintettről van szó. Viszont arra feltétlenül oda kell figyelniük azoknak, akik utalnak, hogy ha megkapják az első NHKV-s számlát, onnantól már a kukaholding számlaszámára küldjék a pénzt.