Focicsapatnyi új arc a 100 leggazdagabb között

Nagyot nőttek a magyar csúcsvagyonok.

A 100 leggazdagabb 2016 kiadvány beharangozója szerint a százas listára tizenegy új szereplő került fel. A Napi.hu egyelőre annyit árult el, hogy noha nincs infláció, a leggazdagabb magyarok sokat gyarapodtak, a listán szereplők összvagyona idén megközelítette a 2800 milliárd forintot, ami 180 milliárddal több a tavalyinál. Az elitklubba idén 6,8 milliárd forinttal lehetett bekerülni.

A 15 évvel ezelőtti náboblistát még Várszegi Gábor vezette, aki tavaly még a 3. helyen szerepelt, de idén már nem lesz ott a leggazdagabbak között, miután fokozatosan elszakadt az országtól és a magyar gazdaságtól is. Mivel ez a 15. kiadvány, számvetés is készült: az első 100-as listáról csak 28-an vannak jelen az idein. A 100 leggazdagabb másfél évtizedes történetében az abszolút csúcsot továbbra is Demján Sándor tartja.

A vagyon szerinti ranglista mellett idén is lesz befolyásrangsor, mivel vannak, akik vélhetően nem rendelkeznek pénzben mérhető vagyonnal, de befolyásuk jelentős a magyarországi gazdasági, társadalmi életre. Tavaly az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon Lázár János miniszter végzett. A 100 leggazdagabb 2016 című kiadvány csütörtökön jelenik meg.

Kéri László politológus néhány napja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy az új vagyonok magyarázata maga Orbán Viktor rendszere, amelynek egyik lényeges eleme az egészen példátlan jövedelemátcsoportosítás. A régi klientúra helyett egy újat építenek. Kéri szerint éppen a 100 leggazdagabb magyar listája igazolja, hogy miként kerültek elő szinte a semmiből emberek.

Tölgyessy Péter szerint az elmúlt hat évben Orbán Viktor új rendszert épített, az elitet pedig azért cserélte le, mert olyanokat akart, akik mindenképpen elfogadják, hogy alárendeltjei. A politikai elemző beszélt róla, hogy a kormányfő befolyása az élet minden területére kiterjed, gyakorlatilag „kegygazdálkodást folytat”. Bárhogyan: vérrel, vassal akár a törvényeket kijátszva és áthágva, de kell egy új, a Fideszhez teljesen lojális, megbízható elit.

 

Címkék: 100 leggazdagabb