Vad bulizás után ezért ne rohanjon azonnal dolgozni

Változtak az üzemi baleset megítélésének szabályai júliustól, szigorítottak rajtuk. Még többet kockáztat, aki nem tisztán megy be a munkahelyére.

Az egészségbiztosítási törvény több ponton is változott júliusban, például az üzemi balesetek megítélésében is – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu. Eddig többek között az a baleset nem minősült üzeminek, amely kizárólag a dolgozó ittassága miatt következett be. Július elsejétől viszont az alkohol- és a kábítószer-befolyásoltság is kizáró oknak számít, akkor is, ha csak részben emiatt következett be a baleset. Ami azért nem mindegy, mert a baleseti táppénz jóval magasabb (90 vagy 100 százalékos), mint a sima táppénz (amely csak 50 vagy 60 százalékos). Az eddiginél is többet kockáztat tehát az, aki nem várja meg, hogy a vad bulizás után a szervezet kitisztuljon, mire munkába áll. Nemcsak a balesetet, amivel másoknak is bajt okozhat, hanem azt is, hogy a lábadozás idejére járó táppénz is kevesebb lesz.

Változtak még az egészségügyi szolgáltatási megállapodás szabályai és a külföldi, taj számos személyek kötelezettségei is – ezek megismeréséhez kattintson!