Nyugdíj: egyre többen vannak, akik nem sajnálják rá pénzt

Úgy tűnik, az emberek egy része mégiscsak kezdi belátni, hogy ha nem akar tengődni idős korára, akkor muszáj most egy kicsit lecsípni a havi költésből.
Kapcsolódó cikkek

Pár napja érkezett a hír, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint 10,5 százalékkal nőtt tavaly az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon. Ami a jelenlegi kamatkörnyezetben kiemelkedő teljesítménynek számít. Az is kiderült, hogy egyre nagyobb kör vállalja, hogy félre tegyen idősebb korára.

Jól fialt a nyugdíjpénz

Kiugró egyéni befizetések

Az egyéni befizetések összege a múlt év utolsó negyedében kiugró volt, és meghaladta a 24 milliárd forintot, ami duplája az előző három negyedévre jutó 11,7-12,4 milliárd forintnak – emelte ki akkor a pénztárszövetség elnöke, Lehoczky László.

Elmondta, hogy az egyéni befizetések a múlt évben a tavalyinál 20 százalékkal magasabbra, 61,2 milliárd forintra rúgtak, ez az összeg és a kiemelkedő utolsó negyedéves befizetések azt mutatják, hogy a tagok rendkívül elégedettek a kasszák teljesítményével. Hasonlóról számol be most az egyik pénztár, ahol a taglétszám és a befizetések összege is szépen gyarapodott. 

Másfélszer annyian fizettek, mint egy éve

Egy év alatt 10 000-ről több mint 15 000-re nőtt azon pénztártagok száma, akik eseti befizetésekkel gyarapították az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaikat – derült ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár év végi összesítéséből.
Az eseti, vagyis a rendszeres havi tagdíj felett teljesített pénztártagi befizetések összege 2014-ben az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál meghaladta a 2,3 milliárd forintot. Ez 60 százalékos emelkedést mutat a 2013-as évhez képest, és közel kétszerese a 2012 évi eseti befizetéseknek. Így idén még több pénztártag gyarapíthatta egyéni nyugdíjszámla-egyenlegét az egyéni befizetés után járó 20 százalékos adó-visszatérítés összegével.

Nagy Csaba ügyvezető igazgató az eredmények kapcsán kiemelte, hogy nemcsak az eseti befizetések emelkedtek jelentősen, hanem a pénztár által kezelt vagyon, sőt a válság óta először a pénztártagok száma is, ami mára meghaladja a 218 000-et.

Az általuk kezelt vagyon szintén emelkedett, év végén a nyugdíjcélú megtakarítás több mint 181 milliárd forintot tett ki. Ez azt jelenti egyébként, hogy továbbra is az pénztáruk a hazai pénztári szektor legnagyobb szereplője.