Ekkor érkezik novemberben a nyugdíjemelés nélküli nyugdíj

A hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok szerint 2024-ben is többnyire a hónap 12. napján utalnak a nyugdíjasoknak. Ez nem lesz másként 2024 novemberében sem. Az elmúlt években megszokott évközi nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium folyósítása azonban idén elmarad.

Idén a 11. havi nyugdíjat november 12-én, kedden utalják a hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok szerint.

Azok, akik postán kapják a nyugdíjat, idén is a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. A naptárakat tavaly novemberben küldte ki a posta. Ennek alapján a postai kifizetésre több napot kell várni november 12-e után.

Immár kijelenthető, hogy novemberben nem várható évközi nyugdíjemelés, és nyugdíjprémium sem lesz az idén.

A nyugdíjkorrekció-számítás fő szabálya szerint a kormányzatnak az első nyolc hónap tényadatai alapján kell becslést készítenie, hogy várhatóan mennyi lesz az éves átlagos infláció, illetve a nyugdíjas infláció. Vagyis az augusztusi inflációs adat ismeretében ez a becslés immár a rendelkezésre áll – figyelmeztetett a vg.hu.

Mindez azért rendkívüli jelentőségű milliónyi nyugdíjas számára, mert ha a január–augusztusi infláció vagy nyugdíjas infláció meghaladná az év elején adott nyugdíjemelést, akkor novemberben nyugdíjkorrekció esedékes. Mint ismert, a kormány januárban 6 százalékkal emelte meg a nyugdíjakat. Most már csak az a kérdés, mennyi volt az infláció 2024-ben augusztusig. Ennek kiszámításához a havi adatok számtani átlagát kell venni:

Vagyis, miután az infláció bőven alatta van az év eleji nyugdíjemelésnek, eldőlt, hogy 2024-ben a kormánynak nem kell nyugdíjkorrekciót fizetnie.

Varga Mihály pénzügyminiszter szeptemberben azt közölte: nyugdíjemelés 2025 januárjában lesz, amelynek mértéke az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat.

A nyugdíjprémiummal hasonló a helyzet, mert ugyan 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt a költségvetés, ennek a fele sem jött össze. A nyugdíjprémiumnak pedig az a feltétele, hogy a GDP legalább 3,5 százalékos növekedést mutasson.