Embertelen körülményekről, félelemről írnak a debreceni CATL irodai dolgozói

A Debrecenben gyárat építő Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) irodai dolgozóinak nemrég kellett egy, a gyártással egy helyszínen lévő új irodába költözniük, ahol a Telexnek beszámoló levélíró szerint szellemi munkavégzésre alkalmatlan körülmények fogadták őket. A kínai cég szerint az irodák kialakításával az autóiparban általános gyakorlatnak megfelelően jártak el, a jelenlegi helyzet csak átmeneti.

„Teljes kétségbeesésemben írom levelemet Önöknek a debreceni CATL Inpark telephelyén tapasztalható munkakörülmények miatt” – idézi a portál egy névtelenséget kérő CATL-alkalmazott a Hajdu-Bihar vármegyei munkavédelmi hivatalnak szánt, hosszú levelét.

A cég irodai dolgozói egy részét korábban a Debrecen belvárosához közeli Lion Office Center Irodaparkban helyezte el, itt dolgoztak korábban a céges jogászok, toborzók, munkaügyisek és pénzügyesek is. Szeptember végén azonban lejárt a CATL szerződése a Lion Office-szal, és a dolgozókat a CATL leendő gyárának is otthont adó ipari parkban lévő Inpark épületegyüttesébe költöztették át.

A CATL ezt a helyszínt is bérli, egy idén januári tájékoztatásuk szerint az Inpark épületegyüttese „elsődlegesen a CATL raktározási igényeit fogja kiszolgálni, valamint kisebb részben mechanikai folyamatokból álló, összeszerelési tevékenység folyik majd ott”.

A dolgozó szerint több szempontból sem megfelelőek a munkakörülmények. Egyebek között:

A Telexnek is elküldött levél írója szerint az sincs rendben, hogy „a helyszínre vezető út állapota annyira rossz, hogy esős időben városi autóval alig használható.”

Az irodista szerint a munkabiztonságért felelős szakértők szerint sem lenne szabad ott irodai munkát végezni és a cég kínai vezetése az, ami nem érti, mi a probléma a körülményekkel.

A levélíró szerint

a dolgozók között „félelem van”,

azért is kereste meg névtelenül a kormányhivatal munkavédelemmel foglalkozó osztályát.

A CATL a portál kérdésére azt írta: „A jelenlegi helyzet átmeneti, a CATL Debrecen továbbra is elkötelezett amellett, hogy folyamatosan javítsa az alkalmazottak munkakörülményeit, a debreceni beruházásának előrehaladásával párhuzamosan”.