Versenyképesség: a kkv-k céljai helyett az állami feladatok ellátására mehetnek az EU-s források

A magyar vállalkozások túlnyomórészt a GINOP Plusz programon keresztül részesülhetnek a hazánk számára elérhető EU-pénzekből. A legújabban a versenyképességet és a kkv-fejlesztést zászlóra tűző kormányzat azonban nemrég arról rendelkezett, hogy a GINOP Plusz még nyitva álló forrásainak nagy részét olyan feladatokra költi el, amelyeket az államnak kellene ellátnia.

Az Unió soros elnökeként a magyar kormány a versenyképességet tűzte ki legfontosabb napirendi pontnak. Orbán Viktor kormányfő rendszerint az európai versenyképesség súlyos kihívásaira figyelmezteti az EU-s döntéshozókat.

Az Európai Unió versenyképessége olyan ütemben romlik, amit a magyar gazdaság nem bír ki

értékelt a napokban a miniszterelnök, aki egy cselekvési tervet is felvázolt.

A kabinet hazai pályán a kis- és középvállalkozói (kkv-) szektor (a foglalkoztatottak kétharmada itt dolgozik) erősítését jelölte meg kiemelt célnak a versenyképesség visszaszerzése érdekében. Orbán Viktor Kötcsén mondott beszédében beharangozta, hogy a kormányzat egy kkv-kat bevonó program elindításán dolgozik. Nem sokkal később, szeptember 15-én megalakult az önálló kkv-államtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM). Nagy Márton miniszter a kkv-program sarokköveiről is beszélt, kiemelve, hogy a kkv-kra vonatkozóan is fel kell építeni olyan célzott beruházástámogató rendszert, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD).

A kormány kkv-akcióterve az egyik oldalról hazai forrásból támogatott hitel- és tőkeprogramokra épülne, amelyekkel a kkv-k beruházásait, versenyképességét és exportját élénkítenék. Másfelől az uniós vállalkozásfejlesztési programok forrásaira is számítanak a tervben.

Szajki Bálint / 24.hu – Nagy Márton

Döntöttek a még elérhető, uniós kkv-források kiosztásáról

A 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszak legnagyobb operatív programja a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz). A magyar vállalkozások több mint 90 százalékos mértékben a GINOP Pluszból juthatnak hozzá az EU-s fejlesztési forrásokhoz.

A program kerete körülbelül 2100 milliárd forintnyi uniós forrást tartalmaz, ebből

A GINOP Plusz éves fejlesztési keretének megállapításáról címmel, szeptember 13-án hatályba lépett egy kormányhatározat, amelyben döntenek a még elérhető pénzek felhasználásáról. Ez a jogszabály azonos a három éve meghozott, 1300/2021. (V. 21.) számú kormányzhatározattal. A hatálybalépés azért csúszott ennyit, mert az Európai Bizottság csak nemrég hagyta jóvá a döntést a fejlesztési keretről.

A határozat 2. számú mellékletében felsorolják a nevesített kiemelt projekteket, összesen 513,5 milliárd forint értékben. A felhívásokban jól látható, hogy a pályázati pénzeket – a korábbi fejlesztési ciklusban már megszokott módon – nem közvetlenül a magyar vállalkozások kapják, hanem a forrásokból különféle állami és államközeli közvetítőszervezeteken keresztül részesülhetnek a cégek.

Az állam önmagát fogja finanszírozni

A kiemelt projektek keretében elérhető 513,5 milliárdból körülbelül 75 milliárd forint kerül majd áttételesen a cégekhez a kkv-hoz, közvetítőkön keresztül:

A fennmaradó, közel 440 milliárdnyi keretből, a kiemelt projektekre jutó pénz 85 százalékából állami feladatokat támogatnak.

Elsősorban foglalkoztatáspolitikai és oktatási-képzési célokra, valamint a munkavállalókhoz, vállalkozásokhoz kapcsolódó ügyintézés, adminisztráció fejlesztésére megy majd el a pénzek túlnyomó része.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A 440 milliárdnyi keretből egyik program sem kapcsolódik a vállalkozások versenyképességének fejlesztéséhez.

Nyilván a vállalkozások indirekt módon profitálhatnak egyes programokból, például a közel 9 milliárdos keretösszegű „Munkáltatók egészségtudatosságának fejlesztése” projektből, vitatható azonban, hogy ezek piaci pozíciójuk javulásához segítenek. A kiemelt projektek forrásainak nagy részével azonban még csak nem is a cégeket célozzák.

A hazai szociális rendszer hiányosságait igyekszik kompenzálni, például, a 10 milliárdos, „Mobilitási programok a felsőoktatásban” című projekt, amely a szociális, illetve gazdasági hátránnyal küzdő és esélyegyenlőségi támogatásra szoruló hallgatói csoportok támogatását célozza.

A szak-, és felnőttképzést hivatott fejleszteni a 9,3 milliárdos keretű „Mérés-értékelés, tudásbeszámítás és átjárhatóság fejlesztése a szakképzésben” projekt, amelyben meglehetősen homályos célokat fogalmaznak meg. A szakmai elvárásokból csak röviden idéznénk: „Az öt komponensből álló program 9. évfolyamos bemeneti és követő kimeneti mérésekhez kapcsolódó fejlesztések komponensének célja a hátránykompenzációs programokhoz kapcsolódó alapkészség-fejlesztés alapjául szolgáló 9. évfolyamos mérések, az ahhoz kapcsolódó fejlesztések, elemzések folytatása”.

A GINOP Plusz nem kiemelt, 2024 utolsó negyedévében megnyíló pályázatai között ugyanakkor van olyan, amelyben közvetlenül a vállalkozásoknak juttatnak fejlesztési pénzeket – hívták fel a 24.hu figyelmét a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.-nél. Az 50 milliárd forintos keretösszegű „Mikro- és kisvállalkozások támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban, illetve a Szabad Vállalkozási Zónákban” projektben jellemzően alacsony összegű, segélyjellegű támogatásokat osztanak ki kicsiny és gyenge pozícióban lévő cégeknek.

Így ez a projekt sem a vállalatok versenyképességét, hanem inkább a túlélésüket segíti.