Állami erdőcskét vehetett Lázár János a kastélya közelében, agrárminiszteri engedéllyel

Alapesetben tiltott az állami erdők eladása.

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy 7815 négyzetméteres erdőt vehetett meg az államtól, holott az állami erdők értékesítését alapesetben jogszabály tiltja – írta az Átlátszó. A jelek szerint azonban vannak kivételek. A földterületek adásvételét kötelező kifüggeszteni, ami ma már elektronikusan történik – Hódmezővásárhely augusztusban tette közzé, hogy egy külterületi, 7835 négyzetméteres erdőt elad az állam 1.581.000 forintért.

A mellékletként csatolt adásvételi szerződésből az is kiderült, ki a vevő. A dokumentum szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter vásárolta meg az erdőt a magyar államtól. A szerződésben szerepel az is, hogy az adásvételre a jogszabályi előírások (az állami erdők eladásának tilalma, alapesetben) a mérvadók, de ezt sikerült kikerülni. A szerződésben ugyanis azt írták, hogy: „Az ingatlan művelési ága erdő, azonban az Agrárminisztérium az FgF/166/15/2023. számú nyilatkozatával az ingatlan értékesítéséhez hozzájárult”. Vagyis Nagy István agrárminiszter megengedte, hogy Lázár János a jogszabályi tiltás ellenére állami erdőt vehessen.

Hozzátették, hogy a terület légvonalban mintegy 3 kilométerre van a batidai Nagyréti Vendégháztól, a kastély melletti földek többsége pedig már régóta Lázár Jánosé.

A portál nemrég azt is megírta, hogy kilométerenként mintegy félmilliárd forintot költ a Magyar Közút egy olyan négyszámjegyű mellékútra, melyen alig van forgalom. Ez a mellékút az M43-asról éppen Lázár János batidai kastélyához vezet.

Kapcsolódó
Pénzt nem kímélve újítják fel a Lázár János-féle kastély felé vezető mellékutat
Kilométerenként mintegy félmilliárd forintot költ a munkálatokra a Magyar Közút.