13 milliárd forint uniós forrás ment el nyolc kastély felújítására, amelyek most ingyen kerülhetnek magántulajdonba

A felújítások teljes költsége 22 milliárd forintra rúgott a kastélytörvény próbaévében.

Augusztus utolsó napjaiban a 24.hu is hírt adott arról, hogy melyik lesz az a nyolc kastély, amelyek Lázár János építési miniszter kastélytörvényének értelmében elsőként kerülhetnek magántulajdonba – ingyen.

A kastélytörvény lényege, hogy az állam privatizációra kínál olyan kastélyokat, kúriákat, udvarházakat, amelyek közül többet EU-s és állami milliárdokból újítottak fel az elmúlt években, sok esetben kormányközeli vállalkozók. Próbaképp a fent említett nyolc, frissen felújított kastélyra írtak ki pályázatot, a Telex pedig megnézte, mennyibe került ezeknek a renoválása.

A lap szerint összesen 22 milliárd forint ment el a nyolc kasatély felújítására. Az ingatlanok mindegyikénél felhasználtak uniós pénzt és állami forrásokat is, bár megjegyzendő, hogy a Telex adatai alapján mindegyik beruházásnál az uniós ráfordítás volt a magasabb.

A most megpályáztatott kastélyok felújítási költségei (forintban) a következőképp alakultak:

A Nemzeti Kastély- és Várprogrammal, benne nem csak a fent említett nyolc kastéllyal, hanem az összes, programban résztvevő ingatlannal korábban a 24.hu is foglalkozott. Végig számoltuk, hogy mennyire jöhet ki a felújítások teljes összege, és már akkor is valószínűsíthető volt, hogy a NER-hez közeli vállalkozók jól járnak majd.

Kapcsolódó
NER-körökben szóródnak szét a várprogram milliárdjai, de már a kormány sem tudja követni pontosan
Meghosszabbították a határidőt, de kevesebb épület újul meg. Közben ellentmondásos adatokat közöl a költségekről a kabinet.
Kapcsolódó
Kastélytörvény: 1 forint is lehet a kérelem, de 10 millió is
Ez a katélytélyprivatizációs dokumentáció ára.