Háromszor annyit keresett tavaly egy osztrák átlagban, mint egy magyar

A magyar átlagfizetés az uniós átlag felét sem érte el.

A 2023-as béradatok alapján a magyarok átlagkeresete a 4. legalacsonyabb volt az Európai Unióban – írta a Bankmonitor az Eurostat friss adataiból.

Átszámítva csaknem 900 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset az EU-ban tavaly, míg Magyarországon 396 ezer forintot (az uniós átlag 44 százaléka) tett ki. A 900 ezer forintnak megfelelő átlagnál csak 10 országban vittek haza többet a munkavállalók, míg 17 országban elmaradt ettől a helyi átlagfizetés.

Ha megnézzük, a megcélozni kívánt , utolérni kívánt Ausztriában 1,224 millió forint volt a havi nettó átlagkereset, aminek csupán harmada a magyar.

Az is látható, hogy az Unió legjobban fizetett dolgozói a luxemburgiak, ebben az országban az átlagos havi nettó kereset elérte az 1,56 millió forintot. Második helyen a hollandok szerepeltek, 1,44 millió forintnak megfelelő átlagfizetéssel, míg a dobogó harmadik fokát 1,37 millió forintos átlagbérrel Írország foglalta el.

Megvizsgálták az árakhoz viszonyított béreket is, vagyis vásárlóerőparitáson mért béreket. Ebből az derült ki, hogy Magyarország 2 helyet javított a rangsorban, a 22. helyre kerültünk a magunk 65,2 százalékos értékével. Ezt az adat azt jelenti, hogy hazánkban az átlagkeresetből elérhető fogyasztási szint alig kétharmada annak, mint amennyit az uniós átlagpolgár megengedhet magának.

Ez arra vezethető vissza, hogy bár az átlagbérünk nominálisan csak 44 százaléka az uniós átlagnak, de a fogyasztói áraink is jóval alacsonyabbak az unióban jellemzőnél.