70 milliós bírság a Raiffeisennek az MNB-től

Több hibát vétett a Raiffeisen Bank és lízingcége is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a Raiffeisen Bank Zrt.-nél (Raiffeisen Bank) és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél (Raiffeisen Lízing), mely 2020. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot fogta át.

A pénzügyi felügyelet a Raiffeisen Bank javadalmazási politikájában és belső ellenőri tevékenységének szabályozásában állapított meg a bank gyakorlatától eltérő, módosítandó megfogalmazásokat. A vizsgálat kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak. A bank, mint csoportirányító nem aktualizálta és hagyta jóvá évente kockázati stratégiáját, illetve nem foglalta szabályzatba a termékkockázatok elemzésére vonatkozó eljárásait. A bank egyes adatszolgáltatásainál emellett adatminőségi hiányosságok merültek fel, továbbá régebb óta esedékes informatikai fejlesztések maradtak el hozzájuk kapcsolódóan.

A hitelkockázatvállalások belső szabályozása több esetben nem felelt meg a jogszabályi és felügyeleti elvárásoknak. A lakossági hitelbírálati folyamat hiányosnak bizonyult az adósok és adóstársak jövedelmi helyzete felmérésének, az adósságszolgálat kalkulációjának, valamint a hitelfedezeti arány mutatójának számítási módszertana kapcsán. A belső hitelek kezelése számos esetben hibás volt, a Központi Hitelinformációs Rendszer felé történő adattovábbítási kötelezettség pedig több esetben késve teljesült. A bank nem dokumentálta megfelelően a likviditási kockázatok éves felülvizsgálatát.

Mindezek nyomán az MNB az egyes intézkedésekhez kapcsolódóan 2024. október 31. és 2025. szeptember 30. közötti határnapokkal kötelezte a Raiffeisen Bankot, hogy a vezető testületei által megtárgyalt és jóváhagyott intézkedésekkel számoljon be a feltárt hibák kijavításáról. Az MNB emellett a bank számára 61,5 millió forint, a Raiffeisen Lízing számára 8,25 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

A banki bírságösszeg megállapításánál súlyosbító körülménynek számított a feltárt jelentős vagy magas kockázatú problémák száma, illetve a bank jelentős pénzpiaci súlya. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy számos hiányosság csak egyedi szinten, vagy alacsony számban fordult elő, illetve, hogy a bank több jogsértés kapcsán már dokumentáltan megtette az intézkedéseket a szabályszegés kiküszöbölésére.