Zsíros nyugdíjat fog kapni Joe Biden

Két helyről.

Két helyről is kap majd nyugdíjat hamarosan az elnökjelöltségről lemondó jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden, összesen 413 ezer dollárnyit (átszámítva közel évi 150 millió forint) – áll a National Taxpayer Union Foundation új elemzésében, amit a makronom.eu szúrt ki. A volt elnökök nyugdíjrendszerét 1958-ban alakították ki. A 2024-es összeg 246 ezer dollár, de évente korrigálhatják (elméletileg és minimális mértékben akár lefelé is). Az exelnökök nyugdíja – és minden azt kiegészítő juttatás – pedig abszolút független az illető vagyoni helyzetétől.

A kettős nyugdíj a 246 ezer dolláros elnöki és a Bidennek kínált 166 374 dolláros törvényhozási nyugdíjból jön össze. A cikk szerint morálisan ez még akkor is megkérdőjelezhető, ha az Egyesült Államok volt vezetőjéről van szó.

És a nyugdíj még nem minden. A hivatalukból távozó amerikai elnökök a vagyoni helyzetüktől független alapjuttatásokon kívül igen sokat kereshetnek a könyveik és emlékirataik után járó jogdíjakból és a nyilvános szerepléseikért kapott összegekből is.

A még életben lévő volt elnökök közül Jimmy Carternek 10 millió, Bill Clintonnak 120 millió, George W. Bushnak 50 millió, Barack Obamának 70 millió, Donald Trumpnak pedig 2 milliárd dolláros vagyona van. Biden jelenlegi vagyonát 9 millió dollárra becsülik.

Címkék: joe bidennyugdíj