Varga Mihály októberben árulja majd el, hogyan csökkentjük a hiányt három százalék alá

A pénzügyminiszter a különadók kivezetéséről is beszélt.

Négy év alatt elérjük a három százalék alatti hiányt, az ehhez szükséges javaslatokat pedig októberben kell előterjeszteni – ezt közölte az atv.hu érdeklődésére Varga Mihály.

A pénzügyminiszter felidézte, hogy

a hitelminősítők idén tavasszal változatlanul hagyták az országkockázati besorolást, értékelve az államadósság biztonságos finanszírozását. Az azóta megtett kormányzati lépések erősítették az alacsonyabb hiánypályát, ezért az őszi értékeléseknél pozitív hitelminősítői véleményekre számítunk.

Varga a megnövekedett hiány fő okaként a háború okozta gazdasági válságot nevezte meg, „amely Magyarországot leginkább a megugró energiaárakon és a megemelkedett kamatokon keresztül érintette.

A miniszter az atv.hu-nak megerősítette: a kormány már döntött arról, hogy a hiányt három lépésben csökkenti,

A pénzügyminiszter kijelentette:

a bankokat érintő extraprofitadó átmeneti lépés, amelyet a háborús helyzet miatt, az ország védelmi képességének megerősítése érdekében tartunk meg. A  pénzintézetek tavalyi rekordnyeresége még hozzájárulhat a védelmi képességek növeléséhez, de több szektorban – például a gyógyszeriparban és a telekommunikációs ágazatban – már jövőre kivezetjük ezt az adót.