Csődbe viheti a családot az idős, ápolásra szoruló hozzátartozó

Az idősellátás számtalan sebből vérzik.

Az idősellátás számtalan sebből vérzik, több éves várólisták vannak az állami bentlakásos otthonokban, és az alacsony bérek, illetve a rossz munkakörülmények miatt nincsen elegendő képzett gondozó sem a szektorban. Mindez a magánellátás felé lökik a segítségre szoruló családokat, miközben a magyar családok nagy része a fizetett segítség semmilyen formáját sem tudja megengedni magának – derül ki a Corvinus adjunktusa, Katona Noémi és a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója, Gábriel Dóra tanulmányából, amit az Azénpénzem.hu foglalt össze.

A kutatók egyik fő megállapítása, hogy mind a gondozók, mind pedig a gondozottak szempontjából óriási társadalmi egyenlőtlenségek uralják a szektort. A piac minden szegmensét átszövik az informális kapcsolatok és a személyes ajánlások. Ez globális trend az idősellátásban, Magyarországra azonban hatványozottan igaz, hogy zömében informális alapon találnak egymásra az érintett felek, a gondozók nagy részét pedig a szürke zónában foglalkoztatják.

Nagyon sokba kerülhet az ápolás

Az Azénpénzem.hu kigyűjtött néhány nyilvánosan megismerhető árat is. Tapasztalataik szerint többségében az anyagi feltételek sem áttekinthetőek, esetenként úgy tűnik, a szektorban némiképp személyre szabott árakat alkalmaznak. A top jelenleg alighanem a főváros II. kerületében található Rege Residence. Ők 75 év felettieknek kínálják valóban színvonalas szolgáltatásaikat – nem kevés pénzért. Egy 25 négyzetmétere apartman több mint 36 millió forintos egyszeri díjért és havi 308 ezer forint térítésért vehető igénybe. Egy ott lakótól úgy értesültek, hogy régebben maradéktalanul elégedett volt az ottléttel, de az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a demens ellátottak. Ez érzékelhetően másutt is problémát okoz.

Több olyan intézményt is találtak, amelyek havi 250–350 ezer forintért vállalják az idősek gondozását. Például a balatonföldvári Iris 1–4 ágyas szobákat kínál szakápolással (ilyen nem mindenütt van). Itt belépési díjat nem kell fizetni. Az egyik hozzátartozó a portálnak elpanaszolta, hogy az elhelyezéskor még kifizethető összeg az évek során elviselhetetlen teherré nő.

Az otthoni (nem informális csatornákon keresztül elérhető) segítség is elég sokba kerül. A munkanapokra Budapesten vállalt napi 6 órás gondozásért 312 ezer forintot kell fizetni a Dédiszitternél. Ha a hétvégekre is kell a szolgáltatás, akkor a 28 napra szóló díj már majdnem 400 ezer forint. Ugyanez 10 órában már majdnem 600 ezer forint. A teljes napi (nem egészségügyi) gondozás havi 880 ezer. A 24 órás bentlakásos ápolást az Orchidea két hétre 356 ezer forintért vállalja.  A napi több órás gondozásért alkalmanként 21–48 ezer forintot kérnek.