Hurrá, már csak a vállalkozások 61 százaléka tervez áremelést

10–20 százalékos áremelésekről lehet szó.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint a vállalkozások 61 százaléka tervezi, hogy emeli belföldi értékesítési árait a következő fél évben. Ez az utóbbi három év stabilan 70 százalék feletti adataihoz képest számottevően kisebb arány, utoljára 2021 áprilisában tapasztaltak hasonló szintet – írta az MTI.

A felmérés értelmében a cégvezetők 35 százaléka szerint nem változnak értékesítési áraik a következő fél évben, ez az arány jelentős növekedés az elmúlt fél évhez képest. Tavaly áprilisban a válaszadók 22 százaléka számított arra, hogy belföldi árai stagnálni fognak a következő fél évben, októberre arányuk 20 százalékra mérséklődött, ami az adatfelvétel 2005-ös kezdete óta a második legalacsonyabb érték volt. 2024 áprilisában a vállalkozások 4 százaléka vélekedett úgy, hogy belföldi értékesítési áraik csökkenni fognak a következő fél évben, ez az arány ősszel 5 százalék volt.

Az ágazatokat vizsgálva legalább 16 százalékos áremelkedést vár

Az elemzés a hazai vállalkozások belföldi értékesítési árakkal kapcsolatos várakozásait mutatja be a 2024 április és szeptember közötti féléves időszakra. Az elemzés az MKIK GVI féléves, 2024. áprilisi konjunktúrafelvételének adatain alapul, amelyben 1883 hazai vállalkozást kérdeztek.