Nagy Márton: kivezetik a távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadót

Az intézkedés 2025 januárjától lesz érvényben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy mai sajtótájékoztatón – melyen az euróai elektromosautó piac fellendítésére tett javaslatokat ismertette – bejelentette, hogy 2025 januárjától a légiforgalmi adó mellett már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie – írta az ATV.

– A bankok extraprofitadója indokolt – tette hozzá.

A biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofitadónak, bizonyos feltételek mellett, állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban – közölte a miniszter az ATV kérdésére, aki azt is elmondta:

egyedi elbírálás lesz.

Nagy Márton állítása szerint a bankok, pénzintézetek nem terhelhetik az ügyfelekre a megemelt tranzakciós illetékek terheit. A meglévő kedvezményeket a szerződéseket illetően a bankok nem vonhatják vissza – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta a Magyar Bankszövetség elnökségét és ismertette a háborúellenes akcióterv részleteit, amely a bankadót, valamint a tranzakciós illetéket érinti, és külön intézkedéseket ír elő annak érdekében, hogy a bankokra kirótt terheket a bankok ne háríthassák át a lakosságra.

A tranzakciós illeték alábbi elemeinél lesz emelés:

A kabinet vállalást tett az Európai Bizottság felé, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) összesen körülbelül 6200 milliárd forintnyi támogatási forrásának lehívása feltételeként fokozatosan kivezeti az extraprofitadókat. Az Európai Unió Tanácsának határozata alapján Magyarországnak 2023 negyedik negyedévére döntenie kell a következő átmeneti adóintézkedések kivezetéséről:

Ha kivezetnék az összeset, a költségvetésnek összesen 1257 milliárd forintnyi bevételről kellene lemondania 2024-ben.