Tiborcz István cége bekebelezi a Posta Biztosítókat

Az üzlettel a Waberer's a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben.

A Waberer’s csoport leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül többségi tulajdont szerez a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban – írta a cég a magyar tőzsde oldalán. A Waberer’s a közleménye szerint a bevásárlás által mintegy 66,9 százalékot szerez a két biztosítóban. A tranzakció lezárása a hatósági engedélyek megszerzése után 2024 őszén várható. Hosszabb távon a tranzakció célja, hogy a Waberer’s-csoport meghatározó részesedést szerezzen a teljes magyarországi biztosítási piacon.

A Gránit – hajdan Waberer’s–  Biztosító Tiborcz István, a miniszterelnök vejének többségi tulajdonában áll.

A közlemény azt írta, hogy a csoport 100 százalékos tulajdonában lévő Gránit Biztosító Zrt. július 8-án írt alá adásvételi szerződést a két cég megvásárlásáról, melyek együttes megszolgált díjbevétele 60,7 milliárd forint, adózott eredménye 2,2 milliárd forint volt 2023-ban.

A Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfólióval – írta az MTI.

A biznisszel a Waberer’s a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg így az életbiztosítási szegmensben.

Tavaly ősszel írta ki az állam a Magyar Posta biztosítóinak privatizációját, miután csak 2022 végén jelentette be a kormány, hogy visszavásárolja a Posta Biztosítót, és áprilisban zárult le az üzlet. Az állam már ez előtt kinyilatkoztatta, hogy nem célja a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő 66,9 százalékos többségi tulajdonának hosszú távú megtartása. Már akkor számítani lehetett rá, hogy NER-es szereplőhöz kerülnek majd a cégek, ugyanis azzal érveltek, hogy a hazai tulajdon arányát akarják növelni a biztosítói szektorban.