Nagy Márton az üzemanyagkereskedőket is berendelte az „elfogadhatatlan üzemanyagárak miatt”

Nem ők az elsők, akiket a nemzetgazdasági miniszter a szőnyeg szélére állított rövid időn belül. Ha nem történik elmozdulás a szomszédos országok üzemanyag-átlagára felé, akkor kész szabályozói eszközökkel beavatkozni a piacon.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedőket is, tehát a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit és a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait is. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleménye szerint a rendkívüli megbeszéléseken áttekintették a magyar az üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

Magyarországon ma

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki adatai szerint a szomszédos országokban

Nagy Márton a kialakult helyzetről azt mondta, hogy a kormány álláspontja változatlan, ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől, hogy ezt „az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék.” A velük szembeni határozott követelménynek megfelelően a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak – idézte a minisztert az NGM.

Nagy a helyzetet egyedien értékelve azt is mondta, hogy „a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat …

Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti, valamint csökkenő keresletet eredményez, mely hátráltatja a fogyasztás helyreállását.

Nagy Márton hozzátette, hogy amennyiben nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, úgy a kormány „a családok megvédése érdekében” kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint pedig a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn berendelte az állami HungaroControl vezetőjét is a repülőgépek rendszeressé váló késése miatt.

Nemrég a 24.hu Della podcastjében vendégeskedett Grád Ottó, az ásványolaj szövetség elnöke, és arról beszélt, hogy csak kis mértékben változhat nyáron a benzin ára.