Ingyen jogsi – hivatásos katonák oktatnák a végzős középiskolásokat

Már zajlik a hivatásos katonák átképzése, autós oktatókká.

Korábbi döntései alapján a magyar állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolásoknak a B kategóriás vezetői engedély megszerzését, a KRESZ- és egészségügyi oktatást támogatva. A Magyar Honvédség pedig a gyakorlati képzést támogatja – a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítványszerzéshez szükséges tanfolyamokat.

Ezzel kapcsolatban szerdán azt közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel, hogy a projekthez kapcsolódó pilotprogramban folyamatban van a kijelöltek szakoktatói képzése, amit a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart – figyelt fel rá a Vezess.hu.

A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt,  amennyiben betöltötték 23. életévüket és rendelkeznek középiskolai érettségivel, legalább két éve érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel valamint egészségügyi alkalmassági vizsgával.
A tervek szerint a képzés a képesítő vizsgákkal együtt augusztusban zárul le.

A portál úgy tudja, hogy a képzésben részt vevő katonák fél év alatt sajátíthatják el az összes elméleti és gyakorlati tantárgyat, és – ha ezekre nem kerül sor a hat hónap alatt – az óralátogatásra és a tanítási gyakorlatra további három hónapot kapnak. A katonából átképzett autós oktatók ezután csak gyakorlati órákat fognak tartani, a leszerelésüket követően pedig nem használhatják ezt a végzettségüket.

Azt is írják, hogy ezzel párhuzamosan folyamatban van az oktatóautók beszerzése is, ami az évekkel ezelőtti beszerzésből származó, honvédségi rendszámmal ellátott autók átalakítását jelenti.