Mészáros Lőrinc magának fizette a milliárdos rezsiszámlát

Sok előnye van a kiterjedt céghálónak. A különböző vállalkozások egymástól rendelhetik meg a szolgáltatásokat.

A herceghalmi bázisú EMvia Energiakereskedelmi Kft.-nek (EMvia Kft.) kulcsfontosságú a szerepe a leggazdagabb magyar cégbirodalmában, az a feladata, hogy ellássa energiával a Mészáros-csoport vállalatainak többségét, írja az mfor.hu. A korábban masszívan veszteséges kis gázkereskedő cég 2022-ben került a Mészáros Lőrinchez köthető Status Energy Magántőkealaphoz.

A felcsúti milliárdosnak számos olyan cége van, amelyiknek gyakorlatilag csak a felcsúti milliárdosnak egy másik cégétől van bevétele. A Mészáros Csoport energiaigényét jelzi, hogy az EMvia árbevétele tavaly 10,1 milliárd forintra ugrott, a nyereség 337,9 millió forint lett. A milliárdosnak tehát abból is lett pénze, hogy cégei rezsiszámláját saját energiakereskedő cégének fizette be. A 10,1 milliárdos forgalomból a gáz üzletág 3,2 milliárd, a villamosenergia 6,8 milliárd forintot hozott össze. A különbség oka, hogy míg a villamosenergia kereskedelmi üzletág tavaly január 1-től, a gázkereskedelmi csak október 1-től indult.

A portál szerint a vagyonvédelmi piacon Mészáros Lőrinc szintén jelentős részben saját magának szabhatja meg az árakat, amióta a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. megvette a Testőr Kft.-t. A cég őrzi a Mészáros-birodalom több telepét. 7,9 milliárd forintos árbevételt és 261,5 milliós profitot ért el, amiből 240 millió forint osztalékot meg is szavazott magának a tulajdonos.