Júniusban nyaralni ment a lakáspiac

Júliusban viszont alapvető változások jöhetnek.

Takaréklángra kapcsolt a lakáspiac a tanév vége és a nyári szabadságolások miatt, derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a keresleti és a kínálati oldal júniusi alakulását ismerteti, egyúttal az Otthonfelújítási Program júliusi indulása apropóján bemutatja, hogy mennyire kapósak a felújítandó lakások.

Nyári szabadság kontra kereslet

„Az eladó lakóingatlanok száma 2022 június végéhez képest 33 százalékkal, 110 ezerről 146 ezerre nőtt. Ezzel párhuzamosan az összes eladó ingatlanhirdetés száma pedig 148 ezerről közel 200 ezerre nőtt. Ebből az látszik, hogy bővült a kínálat, ám a kereslet esetében stagnálás, minimális csökkenés látható. Tehát a kereslet nem tudja felszívni az eladó lakóingatlanokat. Ez azt is jelenti, hogy több év után visszatért az a tendencia, hogy a nyári hónapokban alacsonyabb fordulatszámra kapcsol a lakáspiac”, mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten majdnem 1 százalékkal csökkent a kereslet éves szinten. A vármegyék közül Somogy könyvelhette el a legjelentősebb, 19 százalékos keresletcsökkenést.

Ez részben azzal magyarázható, hogy a Balaton környékén jelentősen nőtt a kínálat az elmúlt időszakban, de az eladók árai nem mindig találkoznak a vásárlóerővel

– tette hozzá a szakember. A legnagyobb keresletélénkülés tavaly júniushoz képest Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben történt, ahol 14, illetve 12 százalékkal több telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra.

Hosszú távú hatása is lehet az Otthonfelújítási Programnak

Júliustól elindul az Otthonfelújítási Program, amelynek keretében 1990 vége előtt épült házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani államilag támogatott konstrukció segítségével.

Jelenleg az eladó lakóingatlanok iránti kereslet legjelentősebb részét, több mint 60 százalékát a felújítottként, jó állapotúként és újszerűként hirdetett lakások fedik le. A felújítandó lakóingatlanok részesedése 21 százalék feletti az ingatlan.com adatai szerint. Balogh László szerint a most indult Otthonfelújítási Program, és más energiahatékonyság javítását célzó állami, piaci vagy EU-s erőfeszítések hosszabb távon is ráirányíthatják a figyelmet az energiatakarékosság és a korszerűsítés fontosságára. Ennek köszönhetően fejlődés előtt állhat a felújításra váró lakóingatlanok szegmense is a következő években.

Elindult az állami építőanyag árfigyelő oldal

Balogh László elmondta azt is:

Szintén segítséget jelenthet a felújítást és az építkezést tervezőknek, hogy az eddiginél pontosabban lehet majd megtervezni a kiadásokat, mert elindult az állami építőanyag árfigyelő rendszer. A tüzépinfo.hu néven elérhető weboldal egyelőre 5 üzletlánc több mint 65 boltjának 12 ezer termékét követi nyomon napi szinten. A naprakész bruttó fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt a kínálati oldalon, aminek a nyertesei így a megrendelők lehetnek.