A kormány szerint jelentős spórolás a Dürer Park megvétele

Fónagy János államtitkár levezette, miért jó üzlet beruházási stop idején 580 milliárdot költeni kormányzati negyedre.

Korábban a 24.hu írta meg, hogy a kormány megveszi a Dürer Park irodaházait. Arató Gergely (DK) a kormányfőt kérdezte arról, mi indokolja, hogy beruházási stop idején 580 milliárd forintot költsenek kormányzati negyedre. Az ellenzéki politikus azért fordult Orbán Viktorhoz, mert a Dürer Park és a Kopaszi-gát ingatlanjainál az eladói oldalon felbukkant Tiborcz István érdekeltsége is.

Szerinte ez felveti a kérdést a közpénzek felhasználásának összefonódásáról a családi kapcsolatokkal. Mint írta, ezen ingatlanok összesen 350 ezer négyzetméternyi irodaterületet tesznek ki, ami kétszer akkora, mint a Gyurcsány-kormány idején tervezett kormánynegyed, amit annak idején a Fidesz éles kritikával illetett.

Orbán Viktort arról kérdezte:

Orbán Viktor helyett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbízásából Fónagy János államtitkár vezette le Arató Gergelynek, miért nagyon jó üzlet beruházási stop idején 580 milliárdot költeni kormányzati negyedre. Azt írta, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek — többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiga, a Start Garancia — 2025 elején átköltöznek. Az így
felszabaduló ingatlanokat értékesítik, a bérleményeket felmondják a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületben.

Fónagy János szerint a jelenlegi épületek ugyanakkor szerkezetileg, gépészetileg elavultak, a korszerűtlen szigetelés, a nem hatékony fűtési- és hűtési rendszerek miatt rendkívül magas az energiaköltség, drága a fenntartásuk. A régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok állandó felújításra szorultak, tovább drágították az állam működési költségeit. Az államtitkár arra számít, hogy a költözés után jelentősen csökken az üzemeltetési költség,

mert energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható zöld irodaházban lesz összerendezve a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények állománya.

Az alacsonyabb rezsi mellett az államtitkár szerint biztonságosabb, olcsóbban védhető objektumok jönnek létre, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak.

A szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan a költözéssel érdemben csökkennek az állam működési kiadásai is.

Kapcsolódó
A munkák leállításával fenyegette meg a kormányt a Dürer Park eladója Nagy Mártonék szerint
20 milliárd forinttal többet akart Garancsi István és Tiborcz István érdekeltsége, információnk szerint a kormány erre nemet mondott.