Tízből nyolc magyar kénytelen magánorvoshoz menni, fizetni, hogy megvizsgálják

Azért, mert nem tudják kivárni, amíg időpontot kapnak az állami ellátásban.

Egyre többen mennek magánorvoshoz, egy kutatás szerint az elmúlt félévben tízből nyolcan vettek igénybe magánegészségügyi szolgáltatást – derült ki az RTL Híradó anyagából. Egy megszólaltatott autószerelő például csak hat hónap múlvára kapott az állami ellátásban CT-időpontot, amikor daganat gyanúja merült fel nála. Úgy vélte, ha ennyit várna, annak komoly kockázata lenne, így magánrendelésre jelentkezett, ahol két napon belül megcsinálták a létfontosságú vizsgálatot, igaz ez 30 ezer forintjába került. Szerencsére mégsem volt daganata, és ez hamar kiderült, szóval megspórolt egy csomó idegeskedést.

A kutatás szerint a legtöbben diagnosztikai- és laborvizsgálatra, bőr- és nőgyógyászati, valamint kardiológiai és urológiai vizsgálatra mentek magánban. A válaszolók harmada 50–100 ezer forintot költött erre fél év alatt, amiben átlag három alkalom volt benne. A riportból az is kiderült, hogy minden szakterületen emelkedik a magánrendelésen résztvevők száma. Van már arra is panasz egyébként, hogy a magánrendelésen sem kapni „azonnalra” időpontot, van hogy ott is heteket, de akár két hónapot is kell várni.

Tavaly az infláció és a reálbércsökkenés ellenére is átlagosan ötödével nőtt a magánegészségügyi szolgáltatók árbevétele.