Nehézkes lehet a bankszámlanyitás egyes cégeknek

Ha székhelyszolgáltatót vesznek igénybe, az kockázatot jelenthet.

Cégvezetőtől kaptunk arról szóló panaszt a közelmúltban, hogy amikor bankot akart váltani, nem akartak céges számlát nyitni neki a kiszemelt pénzintézetnél. Arra hivatkoztak, hogy egy MNB-s belső körlevélben a bankokat arra kérik, hogy a székhelyszolgáltatónál bejelentett cégeknek ne nyissanak számlát. Azt is mondta, úgy tudja, hogy azoknak a meglévő számlájával nem problémáznak, akik székhelyszolgáltatós címre vannak bejelentve, és már van számlájuk, hanem csak az új bankszámla nyitása lehet problémás.

Megkérdeztük az MNB-t, létezik-e az emlegetett körlevél, és ha igen, mit tartalmaz. Arról is érdeklődtünk, hogy a régi számlák maradhatnak-e, és ha igen, miért.

A Magyar Nemzeti Bank azt válaszolta lapunknak, hogy az MNB nem kommunikált vagy hozott olyan szabályozási döntést, amely megtiltotta volna a bankoknak, hogy székhelyszolgáltatóhoz bejelentett cégeknek nyissanak számlát.Ugyanakkor a 2020-tól erősödő pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok csökkentése érdekében ajánlást tett.

Az MNB a bankok számára kiadott, vizsgálatokat lezáró határozataiban, illetve a szektor szereplői számára megfogalmazott figyelmeztető leveleiben és körlevelében felhívta a bankok figyelmét a jelenségben rejlő kockázatokra. Különösen arra, hogy több kockázati tényező (közte a számlanyitó társaság kapcsán székhelyszolgáltató igénybevétele) együttes jelentkezése esetén fordítsanak fokozott figyelmet az esetleges pénzmosási kockázatok kiszűrésére.

Az MNB azt is kifejtette, milyen kockázatokra kell gondolni. Együttes kockázat lehet például, ha

Ha mindezek együtt jelennek meg, az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha az adott bank az ezzel kapcsolatos ügyletek – vagyis a beérkező pénzekkel kapcsolatos tranzakciók – szűrését valós időben végzi és a csalásgyanús tételek teljesítése előtt felfüggesztést kezdeményez a (Nemzeti Adó- és Vámhivatalon belül működő) pénzügyi információs egység (NAV FIU) felé. A továbbiakban minden hitelintézetnek kiküldött vezetői körlevél az említetteken túl további azonosított és figyelembe veendő pénzmosási kockázatokat is felsorol.

Az MNB szerint egyöntetűen arra mutatnak, hogy 2020-tól megszaporodtak a székhelyszolgáltatókhoz bejegyzett cégeken keresztüli csalási és pénzmosási ügyletek. Ebből kifolyólag az MNB azt mondja, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételét a szolgáltatók belső kockázatértékelése során kockázatnövelő tényezőként – de nem az ügyfélkapcsolat létesítésének kizárásaként –  szükséges figyelembe venni.