Ne hagyja a nyugdíjpénzt az államnál

280 ezer forint lehet a tét.

annak a december kiemelten fontos hónap minden évben a nyugdíjcélú öngondoskodás állami támogatásának maximális kiaknázására – írja Farkas András a nyugdíjgurun.

A nyugdíjszakértő szerint az év végéig még van idő arra, hogy az éves teljes nyugdíjcélú megtakarítás összegét eseti befizetésekkel megnöveljük, hogy minél nagyobb mértékű adójóváírást kaphassunk nyugdíjcélú számlánkra.

Ehhez decemberben érdemes az év során befizetett tagsági díjak éves összegét eseti befizetéssel a lehető legközelebb hozni ahhoz a 750 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 150 ezer forintos adójóváírás.

Ehhez decemberben érdemes az év során befizetett biztosítási díjak éves összegét eseti befizetéssel a lehető legközelebb növelni ahhoz a 650 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 130 ezer forintos adójóváírás.

Itt az éves elhelyezést 500 ezer forinthoz kell közelíteni, ez lehet az évvégi cél.

A három jogcímen összesen maximum 280 ezer forint igényelhető vissza az államtól.Ezt a pénzt nem érdemes az államkasszában hagyni, ha egyszer a törvény szerint a saját javunkra, a magunk számára adózhatunk. Más szemléletben ez a 20 százalékos adójóváírás olyan, mintha az év során e megtakarítási lehetőségekben elhelyezett pénzünk plusz 20% hozamot ért volna el.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségé (ÖPOSZ) ajánlása szerint az utalásoknak az idei utolsó banki munkanapig, azaz december 29-ig kell beérkezniük a számlákra ahhoz, hogy adó-visszatérítésre jogosítsanak.

Kapcsolódó
Most kell figyelni, hogy 150 ezer forint adó-visszatérítést kaphassunk
Érdemes lehet akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani az év végén.