Magyar jogosítvány kell az osztrákoknak, nagy a mozgolódás a határszélen

Beindult a jogosítvány-turizmus, az osztrákok Sopronban egymásnak adják a kilincset a magyar vezetői engedélyért Az a külföldi, aki ügyes és megoldja a lakcímkártya-kérdést, a bemutatás után akár másnap kezdheti is a tanfolyamot – értesült a Népszava.

Attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik jogosítvány-turizmus Sopronban – jelentette ki határozott bizonyossággal az egyik autósiskola ügyintézője. Alighanem ennek is betudható, hogy már legalább tíz járművezető-képző működik a városban, és most már nem csak helyi cégek indítanak tanfolyamokat – olvasható a lapban.

Milyen feltételek mellett szerezhetnek osztrák állampolgárok  magyar jogosítványt? A jelentkezőktől személyazonosító igazolványt, vagy útlevelet, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) által igazolt általános iskolai bizonyítványt, az orvosi alkalmassági vizsga eredményét kérik, és nagyon fontos a lakcímkártya. Egy külföldi csak akkor kaphat magyar jogosítványt, ha azt megelőzően legalább hat hónapig Magyarországon tartózkodott. Elfogadnak ideiglenes lakcímet is, de ezt megfelelő okirattal bizonyítani kell.

Mint kiderült, az a külföldi, aki ügyes és megoldja a lakcímkártya-kérdést, a bemutatás után akár másnap kezdheti is a tanfolyamot.

Főként Ausztriában élő magyarok iratkoznak be a soproni autósiskolákba, akik már ismerik az árakat, és tisztában vannak azzal, hogy egy magyar jogosítvány mennyivel olcsóbb.

Az elmúlt néhány évben azonban az osztrákok is felfigyeltek erre, és egyre többen soproni autós és motoros tanfolyamokra jelentkeznek

– tudták meg egy autósiskolában.

Sőt, vannak iskolák amelyek már az osztrákokra “szakosodtak”, miután nincsenek nyelvi nehézségek, mert oktatójuk évtizedeken át külföldön élt, így aki kéri, annak németül tartják meg a gyakorlati órát is.

A magyar duplája az osztrák ár

Jelenleg Ausztriában személygépkocsira a B-kategóriás jogosítvány megszerzése általában 1950 euróba kerül, de csak abban az esetben, ha valakinek minden vizsgája elsőre sikerül. Magyarországon ez az összeg körülbelül 375 000 forint. Az osztrákoknál az áthelyezett és pótórákért 70 eurót, nálunk 10.000 forintot kérnek az oktatók. Az A2-es motoros kategória esetén az elméleti és gyakorlati képzés, valamint a vizsga ausztriai ára 1600 euró, a magyar pedig 216 000 forint.

Egy osztrák is autózhat magyar jogosítvánnyal, hiszen

bármelyik uniós államban szerzett vezetői engedélyt, így a magyart is elfogadják Ausztriában.