Nyugdíjmegállapítás: ilyen esetben kell visszafizetni a táppénzt

Problémát jelent-e, ha egy munkavállaló nyugdíjának visszamenőleges megállapításakor az érintett időszakban táppénzt vett igénybe? Visszavonhatja-e a munkáltató a munkavállalótól a kifizetett táppénzt? Az adózóna.hu olvasói kérdésére Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A portál olvasójának kérdése részletesen így szólt: Visszavonhatjuk-e a munkavállalótól a kifizetett táppénzt, illetve a kifizetett táppénzt a munkáltatónak vissza kell-e fizetni a kincsárnak? A munkavállaló táppénzben részesült 2023. május 25–30. időszakban. Majd 2023. augusztus 23. napjától kérte a nyugdíjazást. A nyugdíj folyósításának kezdetét 2023.02.01. napjától állapították meg. Az érintett hónapokat önellenőrizzük, és a levont tb-járulékot a munkavállalónak megfizettük.

A szakértő válasza

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény 66. § (1)–(2) bekezdései alapján:

(1) Az, aki egészségbiztosítás ellátásai közül pénzbeli ellátást, baleseti táppénzt, vagy utazási költséghez nyújtott támogatást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték.

(1a) Az, aki az egészségbiztosítás pénzbeli ellátását vagy baleseti táppénzt azért vett fel jogalap nélkül, mert az ellátásban részesülő biztosítottra vonatkozóan a korábban bevallott jövedelemadatok az állami adóhatóságnál módosításra kerültek, vagy a biztosított jövedelméről a bevallás pótlólag került benyújtásra, felróhatóságra való tekintet nélkül köteles a jogalap nélkül felvett ellátást visszafizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével a jogalap nélkül felvett ellátást attól lehet visszakövetelni, akinek az ellátás felvétele felróható.

Jelen esetben a jogszabályban foglalt 90 napos időtartam már eltelt, így a (1a) bekezdésben foglaltakra építve kell visszafizetni a táppénzt, hiszen a korábban bevallott jövedelemadatok módosításra kerültek többek között a társadalombiztosítási járulék visszaigénylése kapcsán.

A törvény alapján jövedelem: az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének kiszámításánál az e törvényben meghatározott időszakra adóelőleg megállapításához az állami adóhatóságnál bevallott, társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelem.

Mindezekre tekintettel a jogalap nélkül felvett ellátást vissza kell fizetni a folyósító szervnek.