Átszabták a gázdíjakat: változott a rezsicsökkentett lakossági és a nem lakossági egyetemes szolgáltatások egységára

Október 1-jétől érvényesek az új árak.

Október elsejétől megváltozott a földgáznál az egyetemes (lakossági és nem lakossági) díjszabás – ez derült ki az energiaügyi miniszter szeptember 29-i rendeletéből. Az történt, hogy egységesítették a tarifákat.

Ezt megelőzően ugyanis minimálisan eltérő díjakat számolhattak fel a különböző – négy kategóriába sorolt – elosztó cégek. És attól függően, hogy ki melyik elosztó területén vételez gázt, eltérőek voltak a rezsicsökkentett díjak. Október 1-jétől azonban már a díj szempontjából mindegy, hogy ki melyik elosztó területén vételezi a földgázt az egyetemes szolgáltatásban, mindenhol egyforma lesz a díj. A díjakat a korábban felszámított legkisebb díjakon egységesítették, így akiknek korábban magasabb díjuk volt, azok csekély díjcsökkenést tapasztalhatnak majd a számláikon, október 1-jétől.

A lakossági egyetemes szolgáltatási díjak változását összefoglaló díjtáblázatból is látszik, hogy a legkisebb díjakon történt az egységesítés. Megnéztük, hogy azokon az elosztói területeken, ahol korábban hajszállal magasabb díjat fizettek a gázfelhasználók, átlagfogyasztás mellett (1729 köbméter/gázév) 692 vagy 2939, illetve 8299 forintot takaríthatnak meg éves szinten a díjváltozás miatt, a többiek viszont nem fognak változást tapasztalni.

Megkérdeztük az Energiaügyi Minisztériumot, mi az egységesítés oka, apropója, illetve hogy korábban miért voltak eltérő díjak a különböző ellátási területeken, de nem kaptunk választ.

Holoda Attila energetikai szakértő lapunknak azt mondta, vannak olyan elosztói területek, ahol nagyobbak lehettek a költségek (például a szétszórt településszerkezet miatt), és ez indokolhatta korábban az eltérő díjakat. Hogy miért történt az egységesítés, arról nincs információja, de ő is hangsúlyozta, hogy minimális a változás. A tarifarendeletet a gáznál mindig október 1-jétől lehet frissíteni – tette hozzá.

Az alapdíj és az átlagfogyasztás (1729 köbméter, illetve 63 645 megajoule) feletti fogyasztásra felszámított versenypiaci költségeket tükröző ár nem változott. Az egységes, összesített táblázat elérhető az MVM honlapján.