Módosítja az extraprofitadóról szóló rendeletet a kormány

Azon belül is a Mol által fizetendő különadó-szabályokat.

A kormány a szerda este kihirdetett rendeletével módosítja az extraprofitadóról szóló eredeti, tavaly nyári rendeletet, azon belül is a Mol által fizetendő különadó-szabályokat – írja a Portfolio. A cikk váratlannak nevezi a döntést, mely szerint a Mol új, árbevételarányos különadót fog fizetni a 2022-es árbevétele után még idén, három egyenlő részletben. A másik oldalon viszont módosítja a Molt terhelő meglévő extraprofitadó-terheket a kabinet, ami alapján úgy tűnik, hogy itt “adókönnyítés” valósul meg a társaság számára.

Az új rendelet első pontja, hogy a Mol (pontosabban az eredeti tavaly nyári rendelet értelmében a “kőolajtermék-előállító”) a 2022-es nettó árbevétele után 2,8%-os különadót köteles megfizetni. A Portfolio számításai szerint nagyságrendileg 276,3 milliárd forintos új különadó-fizetési kötelezettsége keletkezhet a cégnek. Később viszont már arról írnak, hogy a rendelet összességében ennél több ponton és ezáltal mélyebben nyúl bele a Mol által fizetendő meglévő extraprofitadókba, ami azt jelenti, hogy a végső mérleg nem több száz milliárd forintos többlet adóteher majd a Mol számára, első értelmezésük szerint. A portál szerint ugyanis a szerda esti kormányrendelet negyedik paragrafusa a Mol szempontjából egy 130-170 milliárd forintos adóelengedést jelent.

Az adóváltozások végső és pontos mérlegét egyelőre nem lehet megvonni, de akár az is előfordulhat, hogy csak egy adóátrendezést hajtott végre a kormány a Mol által fizetendő extraprofitadók összetételében a termelés és importfolyamatok befolyásolása/ösztönzése céljából,