Rubint Réka, Ómolnár Miklós és Orbán Viktor öccse is eltűnt az Update igazgatóságából

Schobert Norbert január közepén egyedül maradt a cég élén.

Tavaly nyáron írtuk meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kisebbik öccse, Orbán Áron igazgatósági tag lett a Norbi Update Lowcarb Zrt.-ben. Az Opten céginformáció adatai szerint 2023. január 16-án ugyanakkor távozott az igazgatóságból

A cég vezérigazgatója azóta Schobert, illetve változott a cég székhelye is: a III. kerületi cím helyét egy XIV. kerületi vette át.

A január 16-án tartott közgyűlésen határoztak az igazgatóság megszüntetéséről és helyette vezérigazgatói poszt létrehozásáról, amit költségcsökkentéssel, valamint a társaság „gyorsabb és hatékonyabb” működésével indokoltak, amint a székhely megváltoztatását is.

Orbán Áront nemrég, tavaly május végén választották be az igazgatóságba, azt a közgyűlést a jegyzőkönyv szerint Kóspallag-Nagyirtáspusztán, a Szent Orbán Wellness Szállóban tartották, ahol öt évre kapott mandátumot és a részvényesek havi 50 ezer forint tiszteletdíjat szavaztak meg a miniszterelnök öccsének.

Cikkünk írásakor még nem látszott a cégnyilvántartásban, de a januári közgyűlésen döntöttek a cég nevének megváltoztatásáról is: Norbi Update Lowcarb Zrt.-ről Lowcarb Zrt.-re egyszerűsödik az elnevezés. Ez lényegében a „brand átállítása családi társaságból a kifejezetten az alacsonyabb karbontartalmú élelmiszerekkel foglalkozó, nagyobb számú részvényes előtt nyitott tőkéstársaság irányába” – szól az indoklás. Arról is döntöttek, hogy az 55,3 millió forintos alaptőkét csökkentik a visszavásárolt részvények bevonása után. A jegyzőkönyvből annyi derül ki, hogy 414 013 részvényt vásárolt vissza a társaság, ezek bevonásával a tőke 51,163 millióra csökken. A tőkeleszállítás indoka veszteségrendezés.

A jegyzőkönyv alapján az összesen 505 részvényesből hárman képviseltették magukat, de ez a részvények 93 százalékát jelenti: Schobert 2,64 millió, felesége 2,53 millió, Kretschmer Zsolt István pedig 969 részvénnyel szavazott. Schobert Norbert nyitotta meg a sorsdöntő közgyűlést, de hamarosan távozott egyéb elfoglaltságaira hivatkozva, szavazatait nevében a jogi képviselője, Kende Tamás adta le.

Tavaly decemberben piaci jelzések alapján adtunk hírt arról, hogy akadozik a Norbi Update franchise üzleteinek ellátása és a boltosok csődközeli helyzetet érzékeltek. Akkor arról volt szó, hogy a fitnesszguru eggyel hátrébb lép, a válsághelyzet megoldására vagy ahogy a franchise partnerek tájékoztatóján fogalmazott, az operatív működésbe szakmai és pénzügyi partnert vonnak be.