Lehet, hogy a dél-koreai akkugyártóknak már nem lesz olyan vonzó egy európai beruházás

Új nehézségekkel szembesülhetnek egy EU-s jogszabálytervezet miatt.

Miután az Európai Unió a múlt héten közzétette a kritikus nyersanyagokról szóló törvénytervezetet, a dél-koreai iparágak már javában vizsgálják az esetleges tovagyűrűző hatásokat – írta a koreabizwire.com-ra hivatkozva a Portfolio.hu. A koreai gazdasági portál szerint a dél-koreai akkumulátoripari termelők számára a forrásdiverzifikálás és a hulladék akkumulátorok újrahasznosítási stratégiája többletterhet jelentene az eredeti terveikhez képest, így elemezniük kell, hogy az EU-n belüli gyártás milyen új nehézségekkel szembesülhet.

A javaslat legfontosabb eleme az unión kívüli partnerekkel kötött kereskedelmi megállapodásokon biztosítaná a gyártáshoz szükséges alapanyagok hozzáférhetőségét, de a brüsszeli javaslat tartalmaz egy részt arra vonatkozóan is, hogy az akkumulátorok és elektromos autók elhasznált alkotóelemeinek újrahasznosíthatóságáról is gondoskodnia kellene az új gyártóknak. A kritikus nyersanyagokról szóló törvény előírná többek között, hogy az EU éves stratégiai nyersanyag-fogyasztásának legfeljebb 65 százaléka származhat egyetlen harmadik országból.

Az Európai Bizottság az elektromos járművek motorjainak egyik fő alkotóelemét képező állandó mágnesek újrahasznosítási arányát és az újrahasznosítási képességre vonatkozó információk közzétételére vonatkozó követelményeket külön rendelkezésként vette fel a tervezetbe. Ez is érzékeny pont lehet az európai gyártósorral rendelkező dél-koreai szereplőknek.

Magyarországon a gödi Samsung SDi, a komáromi és az iváncsai akkumulátorgyárak is dél-koreai beruházások.

Kapcsolódó
Az állam 64 millióval támogatott egy új munkahelyet az akkugyárakban
Úgy, hogy az új dolgozók egy jó része külföldi.