Hiába kötelezi rá jogerős bírósági ítélet, a pénzzel lelépő építési vállalkozó nem hajlandó fizetni

Két év után jutott el olvasónk odáig, hogy végre bírósági ítélet mondja ki: ki kell őt fizetnie az építési vállalkozónak, aki átvágta. De úgy tűnik, ez is kevés ahhoz, hogy hozzájusson a pénzéhez.

Egy olvasónk 2020 októberében kötött szerződést lakásbővítésre és -felújításra, a munka elvégzését az építési vállalkozó november végi befejezéssel vállalta el. Csakhogy a munka nem úgy haladt, ahogy megállapodtak, mert a vállalkozó leginkább abban jeleskedett, hogyan szedjen ki minél több előleget és anyagdíjat olvasónkból, miközben alig teljesített, a kivitelezéssel kapcsolatban pedig csak hitegetett. Végül olvasónk 2021 januárjában felmondta a szerződést, és kérte a vállalkozót, hogy a nem teljesített munkák ellenértékét, 2,8 millió forintot fizessen vissza neki az alap- és pótmunkákra tőle beszedett mintegy 4 millió forintból. Erről be is számoltunk.

Cikkünk megjelenése után, még 2021 márciusában kaptunk egy levelet az építési vállalkozó ügyvédjétől, kvázi kérdéseinkre válaszul. Ebben leszögezték, olvasónk állításai alaptalanok, nem fedik a valóságot, illetve hogy szerintük a 2,8 millió forint visszakövetelése a részéről teljeséggel alaptalan, mert amit kifizetett, az lefedi az elvégzett alap- és pótmunkák költségét. Érveik alátámasztására pedig elküldték egy általuk felkért igazságügyi szakértő véleményét, aki leírta, a helyszíni szemle alapján az alapmunkák 38 százalékban készültek csak el – értékelése szerint 1,96 millió forint értékben –, a pótmunkák pedig 81 százalékban – 1,22 millió forint értékben –, azaz összesen 3,18 millió forintra taksálta az elvégzett munkákat. Tette ezt úgy, hogy nem kapta meg az árazott műszaki tartalmat.

A szakértői véleményből két dolog következik.

De ezekre a részletekre az ügyvédi levél nem tért ki. És az építőipari vállalkozás semennyi pénzt nem fizetett vissza olvasónknak, hiába kérte.

A bíróság kimondta, 3,1 millió forintot kell fizetnie a vállalkozónak

Olvasónk, hogy visszakapja a pénzét, számos fórumon (NAV, rendőrség, fogyasztóvédelem, békéltetés) próbált segítséget kérni, de nem jutott semmire. Viszont nem hagyta annyiban a dolgot, végül 3,36 millió forint értékben fizetési meghagyást indított a vállalkozóval szemben, amire a vállalkozás ügyvédje ellenkérelemmel élt, így az ügy idén januárban polgári perré alakult.

A perben 2022 szeptemberében született meg az ítélet, amely november elején jogerőssé is vált. A bíróság kimondta, hogy a kereset nagyobb részben (93,7 százalékban) alapos, és tett néhány fontos megállapítást a vonatkozó jogszabályokra hivatkozva:

A pernyertesség konkrétan azt jelenti, hogyaz építési vállalkozónak 3,15 millió forintot kell visszafizetnie olvasónknak, méghozzá 15 napon belül, és azt is részletesen kifejtették, hogy miért.

Azóta régen letelt a 15 nap, ám a vállalkozás továbbra sem fizet. Olvasónk továbbra sem adta fel. Utánanézett, hogy az építőipari kft. időközben kényszertörlés alá került. A cégközlönyben azt is  írták, hogy akinek követelése van feléjük, jelentkezzen. Olvasónk jelentkezett, de választ még nem kapott.

Mivel a bírósági ítélet sem volt elég ahhoz, hogy a pénzét visszakapja az őt cserben hagyó, anyagilag lehúzó vállalkozótól, ezért közjegyző útján végrehajtással próbálkozott a bírósági ítélet alapján, de választ még nem kapott. Egy sikerdíjas követeléskezelő cégtől is kért közben ajánlatot – azt a választ kapta, hogy csak akkor tudnak eljárni, ha a cég képviselőinek a nevén van például lakás, autó, illetve van bejelentett munkahelyük.

Vagyis egy jogerős ítélet ellenére olvasónk továbbra sem tudja, visszakapja-e valaha a pénzét. Ami még szomorú, olvasónkat (az igazságügyi szakértőn keresztül) megtalálta egy másik megrendelő, akiből pontosan úgy énekelte ki a pénzt a vállalkozó, mint belőle. 2021-es cikkünk megjelenése óta pedig számos olyan olvasói levelet kaptunk, amelyek hasonló átejtésekről tanúskodnak, szintén annak reménye nélkül, hogy a károsultak valaha is visszakaphatnák a pénzüket.