Jelentősen drágultak a téli gumik

Egy közepes minőségű téli gumiszett felszerelve több mint 100 ezer forintba kerül – közölte az ATV.

Van olyan szervíz, ahol akár 40 százalékkal is többe kerülnek a téli gumik, sőt a szerelés díja is jelentősen megnőtt. Az ATV riportjában az egyik debreceni szervíz vezetője arról számolt be, hogy sokan érdeklődnek és meg is döbbennek az elszállt árakon.

„Meglepődnek sokan, mert ugye csak egész magas árakat tudunk mondani. Egy alsókategóriás autónak a felgumizása is egy közel százezer forintba kerül. És amikor ezt meghallják, akkor mit mondanak? Aki autózni akar az meg fogja venni

– fogalmazott Czirják István, a Cívis Kft. ügyvezetője. Itt egy év alatt 35-40 százalékkal drágultak a téli a gumik, a szervízdíjak pedig 10-15 százalékkal nőttek.

A drasztikus áremelkedés a gyenge forintra és az energiaárak növekedésére vezethető vissza. Egy pécsi szervízben még a debreceni, 15 százalékos emeléshez képest itt nagyobb áremelésre kényszerültek.

Gulyás Attila, az Autócity Kft. szervízvezetője arról beszélt, hogy az óradíjaikat idén már másodszor emelték meg. „Most szeptember hónapban 20 százalékot kellett emelnünk az év eleji 20 százalékhoz képest, tehát negyven százalékkal emelkedtek összességében az óradíjaink”.

A szakemberek azt mondják, hogy egyre többen próbálnak átmeneti megoldást találni. Sokan keresik a négyévszakos gumikat, hogy így spóroljanak, de a szervízekben ezt senkinek sem javasolják. A cserét is érdemes mielőbb elvégeztetni, ugyanis ezzel még elkerülhető a sorbanállás, amikor beköszönt majd a hideg.