Az infláció jókorát leharapott a jövedelmeink vásárlóerejéből

Alaposan megzuhant a magyarok életszínvonala.
Kapcsolódó cikkek

Az árak több mint két és fél évtizede nem látott elszállása nyomán idén hatalmasat zuhant az Mfor.hu által vizsgált jövedelmek vásárlóereje. A nettó minimálbérből és az átlagos nettó bérből élők életszínvonala néhány hónap leforgása alatt egyaránt hat évvel ezelőtti szintre zuhant. Az átlagos nyugdíjból pedig még egyszer sem lehetett olyan rosszul megélni az Orbán-kormány 2010-es hatalomra lépése óta, mint idén – állapítják meg. Laptársuk, a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése alapján vizsgálták a jövedelmek vásárlóerejét.

Először is azt állapították meg, hogy az árkosár alapján nagyobb infláció volt érzékelhető, mint amennyit a KSH mért. Míg 2010-ben az Árkosár (praktikusan egy állandó elemekből álló bevásárlás) értéke 14 496 forint volt éves átlagban, addig tavaly ez már 23 010, idén az első tíz hónap átlagában pedig 27 925 forintra emelkedett. A változás mértéke 12 év alatt 92 százalékos volt, ami meghaladja az ugyanezen időszakra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján számolt élelmiszer-áremelkedés mértékét. Az ugyanis 2010 óta kumuláltan 83,8 százalékos emelkedés mutatkozott.

Aztán megnézték jövedelemkategóriánként, hogy mennyit lehet most vásárolni a pénzünkből, és mennyit lehetett korábban.

Az éves értékek után megnézték azt is, hogyan alakulnak, illetve alakultak a bevásárlások idén és a korábbi évek október hónapjaiban. A kirajzolódó kép pedig még kedvezőtlenebb helyzetről árulkodik.