Parragh László szerint ostobaság, hogy nem volt egyeztetés a katáról, az ő lelkiismerete tiszta

Szerinte ha azt akarjuk, hogy legyen „egészségügy és oktatásügy”, akkor azt valakinek meg kell fizetnie.

Szinte már az idők ködébe vész, olyan rég volt, de sokan emlékezhetnek, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt az első, aki már hónapokkal ezelőtt arról kezdett beszélni, hogy meg kellene szüntetni a katát.

Elképzelése ha nem is teljes egészében, de gyakorlatilag megvalósult : a fideszes többségű országgyűlés kedden megszavazta a katatörvény módosítását, aminek értelmében a jövőben kizárólag a lakosságot saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül kiszolgáló főállású egyéni vállalkozók adózási formája lesz a kata. Ennek megfelelően amíg korábban kisadózó vállalkozásokat emlegetett a jogszabály, a tervezet már kisadózó vállalkozókról beszél. Azokat a katásokat teljesen kizárnák a lehetőségből, akik akár egyetlen számlát is kiállítanak belföldi vagy külföldi kifizetőnek, sok ezer ember megélhetését veszélybe sodorva ezzel.

A történtekkel kapcsolatban az ötletgazda is megszólalt, ahogy azt a 444 kiszúrta. Parragh László a köztévé reggeli műsorában beszélt arról, hogy számításai szerint a munkavállalók jó 15 százaléka már katás volt, és ez a réteg szerinte kikerülte azt a szabályozási rendszert, ami fenntartja az állam működését, így Parragh szerint mindenképp cselekedni kellett.

Parragh szerint azért kellene több adót fizetniük a kisvállalkozóknak, mert

ha azt akarjuk, hogy az utakon a kátyúk be legyenek foltozva, ha azt akarjuk, hogy működjön az ország, hogy legyen közigazgatás, egészségügy, oktatásügy, akkor ennek a terheit valakinek meg kell fizetni. És ez a munkavállalók és a munkáltatók terhe.

Mindezek tükrében jelentette ki, hogy a történtekkel kapcsolatban a saját lelkiismerete tiszta.

A katatörvény módosítását nemcsak a bennefoglaltak miatt fogadta felháborodás, hanem azért is, mert a károsultak szerint nem előzte meg a döntést egyeztetés. Parragh László szerint ez ostobaság.

Simán egyeztettek mindenkivel. Az egy másik kérdés, hogy a különböző álláspontok mennyiben érvényesültek. Tehát más az egyeztetés, amikor elmondom, hogy mi a terv és más a megvalósulás, amikor valójában nem az történik, amit én szeretnék. De ilyen értelemben egyeztetés bőséggel volt

– mondta.

Ide kapcsolódik ugyanakkor Tállai András szintén tegnapi kijelentése, amikoris kérdésre válaszolva elmondta, azért fogadták el már 24 óra utána törvényt, mert a házszabály ezt lehetővé teszi.