Fidesz: a katát mi vezettük be, az ellenzék akkor nem szavazta meg

Dömötör Csaba azt mondta, visszanézték a parlamenti jegyzőkönyveket, ami alapján a ha az ellenzéken múlt volna, nem is lett volna kata.

Miután az ellenzéki képviselők egymás után fejezték ki tiltakozásukat a parlamentben a kata (kisvállalkozások tételes adója) adónem átalakítása ellen – ami körülbelül 400 ezer kisvállalkozót hoz nehéz helyzetbe –, a Fidesz is kifejtette álláspontját. A nagyobbik kormánypárt nevében Dömötör Csaba szólalt fel, aki a katát érintően érdemi reakciót nem adott a kritikákra, helyette az ellenzéket bírálata.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról beszélt, hogy az adónemet a Fidesz vezette be, és akkor a baloldali képviselők nem szavazták azt meg.

Kapcsolódó
„Gyurcsány 2006-ban árat emelt” – így védi a kata-módosítást a Fidesz, az ellenzék szerint bárddal operál a kormány
A DK az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, Varju pedig széttépte a törvényjavaslatot.

Mint mondta, visszanézték a parlamenti jegyzőkönyveket, és abból kiderült, hogy csak a kormánypártok szavazták meg a kata bevezetését. Dömötör szerint, ha az ellenzéken múlt volna, nem is lett volna a kata. Az államtitkár ezenkívül semmilyen támpontot nem adott a kisvállalkozóknak, mihez kezdjenek a kata szigorítása után.

Kapcsolódó
Kivégzéssel ér fel a kata módosítása, rengetegen esnek el a lehetőségtől
A csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. Belőlük „koldus nyugdíjas” lesz az adószakértő szerint, a többieknek viszont már most fájhat a fejük: az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, ügyvédek, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók vagy villanyszerelők.