Célzott rezsicsökkentést forszíroz Brüsszel Magyarországon

Nem mindenkinek, alanyi jogon rendelkezésre álló támogatást szorgalmaznak.
Kapcsolódó cikkek

Közzétette konkrét, országokra szabott gazdasági ajánlásait hétfőn az Európai Bizottság – írja a Portfolio. Lényeges, hogy a két uniós biztos mai bejelentése alapján a 3 százalékos GDP-arányos deficitcélra, és a 60 százalékos adósságrátára vonatkozó szabályrendszert még egy évvel hosszabb ideig, 2023 végéig függesztette fel Brüsszel. De ezzel együtt is törekedni kell a pénzügyi mutató kordában tartására, mert 2024-től már újra kötelező lesz azokat betartani. Addig is minél inkább törekedni kell a zöld és digitális átállással, valamint az orosz fosszilis energiahordozókról való leválással kapcsolatos célok megvalósítására.

A 65 oldalas magyar országjelentésre és az abból fakadó 6 konkrét országspecifikus ajánlásra azért kell odafigyelni, mert bár a szavak szintjén ezek csak ajánlások, de mivel Magyarország kapcsán még nem fogadta el a Bizottság se a helyreállítási programunkat (RRF), se a 2021-2027-es Partnerségi Megállapodást és az arra épülő kohéziós politikai programokat, ezért ezek az ajánlások a mi esetünkben gyakorlatilag kötelezőek. Ezek teljesítése, konkrét kitűzése előfeltétele a program brüsszeli jóváhagyásának.

Az elvárások között szerepel többek között, hogy

Azt, hogy Brüsszel is engedi a magyar rezsicsökkentés folytatását, már múlt héten is írták. AMi viszont újdonság, hogy itt célzott, nem mindenkinek alanyi jogon rendelkezésre álló támogatásról beszél Brüsszel.