Két évtizedes csúcson volt márciusban a külkereskedelmi hiány

Az export euróban számított értéke 8,7 százalékkal nőtt, miközben az importé 22,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.
Kapcsolódó cikkek

Márciusban az export euróban számított értéke 8,7, az importé 22,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A külkereskedelmi egyenleg 1,354 milliárd euróval romlott és 503 millió euró deficitet mutatott – közölte hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mint a Portfolio.hu rávilágított, mindez azt jelenti, hogy két évtizedes csúcson van a magyar külkereskedelmi hiány. A kivitel és a behozatal közötti különbség magyarázza az áruforgalmi egyenleg drasztikus romlását. Pedig a szakportál szerint az exportteljesítmény nem volt rossz a tavasz elején, viszont az import továbbra is száguld, aminek a fő oka még mindig az energiaárak extrém maga szintje.

A rendkívül dinamikus romlást jól illusztrálja a külkereskedelmi egyenleg 12 havi gördülő változása is, mint írják, egy éve még vaskos többletet láthattunk, utána pedig meredek szakadást. A folyamatok egyenes következménye szerintük, hogy az első negyedév összesített hiánya 2003 óta nem látott szintre ment. A romlás ráadásul még a következő hónapokban is folytatódik, hiszen az energiaárak továbbra is magasak. A 12 havi gördülő egyenleg júniusig a mostanihoz hasonló tempóban romolhat, hiszen tavaly a második fél évben kezdődött az energiaárak meredek emelkedése.