Az Auchan nem vonul ki Oroszországból, mert az munkanélküliséget hozna magával, nem békét

Az ukrán kormány az áruházlánc bojkottjára szólított fel.

Miközben az ukrajnai invázió kezdete óta számos nyugati vállalat elhagyta Oroszországot, a francia magántulajdonú Auchan úgy döntött, ők maradnak. Ezt a cég vezérigazgatója nyilatkozta egy francia lapnak, a Journal du Dimanche vasárnap – számolt be róla a Reuters.

Az Auchannek Oroszországban mintegy 30 ezer alkalmazottja, 231 üzlete van és internetes kereskedéssel is rendelkezik, maradásuk miatt már korábban is kritizálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A vasárnap publikált interjúban Yves Claude kijelentette, attól tart, hogy a vállalatot vagyonvesztésnek, a helyi vezetőket pedig jogi problémáknak teszi ki, ha kivonulnának az országból. Békét viszont nem hozna – idézi a Bloomberg.

A cég azonban marad Ukrajnában is, ahol 43 szupermarketjük és 6000 dolgozójuk van, a háborúnak kitett régiókban is, ahol „extrém körülményeknek” kell megfelelniük.

A legfontosabb a mi szemszögünkből, hogy az alkalmazottjainkat megtarthassuk és biztosítsuk az elsődleges küldetésünket, ami a két ország lakosságának táplálása

– nyilatkozta Claude.

Az interjúra reagálva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az áruházlánc és annak termékeinek bojkottjára szólított fel.

Úgy tűnik, az oroszországi munkahelyek elvesztése fontosabb, mint az ukrajnai életek elvesztése

írta a tárcavezető Twitteren.

Zelenszkij korábban azt mondta, minden nyugati vállalatnak – így az Auchannak és a Nestlének – el kell hagynia Oroszországot, és hogy ne fedezzék olcsó kommunikációval a „profitszomjukat”, mert ezzel csak Putyin háborúját támogatják.

A vállalat tavaly 3,2 milliárd eurós bevételt ért el Oroszországban, ami a globális árbevételének mintegy 10 százaléka. Idén veszteségre számítanak.