A magyar lakosság 13 százaléka nem jut megfelelő mennyiségű húshoz, halhoz és zöldséghez

Az elszegényedéssel veszélyeztetett magyarok között ez az arány több mint 30 százalék.

Az Európai Unió lakosságának 8,6 százaléka nem tudja megengedni magának, hogy legalább minden második nap fogyasszon húst, halat vagy ezek vegetáriánus megfelelőjét – derül ki az Eurostat 2020-as adataiból. Magyarországot tekintve ez az arány még magasabb: a teljes lakosság 12,8 százaléka nem jut megfelelő ételhez.

A többi országgal összehasonlítva Magyarország a 4. helyen áll, a legrosszabb helyzetben Bulgária van, ott a teljes lakosság 26 százaléka nem tud megfelelően étkezni. Őket követi – némileg meglepő módon – Németország (15,1 százalék), majd Románia (14,7 százalék). A skála másik végén Svédország (1,9 százalék), Írország (1,5 százalék) és Ciprus (1,1 százalék) szerepel. A visegrádi országok közül Szlovákia áll hozzánk a legközelebb, 11,8 százalékkal, Csehországban sokkal jobb a helyzet (4,1 százalék), Lengyelország pedig már 9 százalékponttal ver minket.

A szegényebb rétegek esetében kicsit változik a sorrend. Az Eurostat megfogalmazásában az elszegényedéssel veszélyeztettek azok, akiknek a rendelkezésre álló jövedelme (a járulékok levonása után) legfeljebb az országos mediánbér 60 százaléka. Az Eurostat adatai szerint 2020-ban Magyarországon kicsivel több mint 180 ezer forint volt a havi nettó mediánjövedelem, vagyis a szegénységi kockázat azokat érintette, akiknek havonta legfeljebb 108 ezer forint elkölthető jövedelmük volt.

Ebben a kategóriában hazánk a 27 uniós tagország körében az 5. helyen áll, 31,9 százalékkal, a listát itt is Bulgária vezeti, ahol a probléma a szegényebb csoportok több mint felét érinti. Őket követi Görögország, Szlovákia és Románia. A tagországok átlaga 21,7 százalék, a legjobban Luxemburg (6,6 százalék), Írország (3,9 százalék) és Ciprus (3,8 százalék) szerepelt. A maradék két visegrádi ország, Csehország és Lengyelország, a középmezőnyben található.

Az Eurostat azt is megnézte, hogy a mai világban szinte nélkülözhetetlen internethozzáférés a lakosság mekkora része számára okozhat problémát.

A teljes lakosság körében az első három helyen Románia, Bulgária és Magyarország szerepel, vagyis ezekben az országokban a legmagasabb a lakosság körében azok aránya, akiknek nincs elég pénzük saját internetelőfizetésre. 

Meg kell jegyezni azonban, hogy csak Romániában és Bulgáriában van 10 százalék fölött ez az arány, Magyarországon 5 százalék körüli. Ezzel szemben Luxemburgban, Svédországban és Hollandiában fél százalék azok aránya, akiknek nem futja internetre.

Ha a szegénységi küszöbön vagy az alatt található csoportokat nézzük, akkor az első három sorrendje ugyanez, az arányok azonban sokkal rosszabbak: Romániában 40,9 százalék, Bulgáriában 26,6 százalék, Magyarországon pedig 16,9 százalék, ami jóval a 9,7 százalékos uniós átlag fölött van. A visegrádi országok közül Szlovákia közvetlenül hazánkat követi, Csehország kicsivel az EU27 átlaga alatt van, Lengyelországban viszont mindössze 3,1 százalék az internetet anyagi okokból nélkülözni kénytelenek aránya a szegénye(bb)ek körében.