Lejtmenetbe kapcsolt a forint

A geopolitikai feszültség évek óta nem látott magas szintre lépett.
Kapcsolódó cikkek

Gyengült a forint kedd reggelre az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal az euróval, 0,5 százalékkal a dollárral és 0,4 százalékkal a svájci frankkal szemben – írta az MTI.

Kedd reggeli jegyzésén a forint 3,2 százalékkal áll erősebben az év eleji kezdéshez képest az euróval, 2,7 százalékkal erősebben a dollárral és 3,3 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart kedden. A piac a januári ülésen meghozott 50 bázispontos, vagy azt meghaladó mértékű kamatemelésre számít – tette hozzá a hírügynökség.

Reggel nyolc után a forint tovább gyengült, megcélozta, majd még kilenc óra előtt meg is haladta a 358 forintot, majd kicsit visszaerősödött. Dél körül aztán ismét 356 forint körül járt az árfolyam.

A Portfolio.hu azt írta, a forintra ma várhatóan sok erő fog hatni. Az egész világban kockázatkerülő hangulat uralkodik, miután tegnap este az orosz-ukrán krízis új szintre lépett.

Kapcsolódó
Orosz hadoszlop indult a frontvonalra
Szemtanúk szerint a Donyec-medence felé tartanak. Kijev szerint a szakadárok több ezer embert mozgósítottak.

A geopolitikai feszültség évek óta nem látott magas szintre lépett, a tőzsdék és a feltörekvő piaci devizák (és általában a kockázatosabb befektetési eszközök) számára ez különösen nehéz időszak. Emellett a szakportál a Magyar Nemzeti Bank kamatmeghatározó ülését is említette, valamint hogy az év eleji, sokkolóan magas infláció után a kamatemelés elkerülhetetlen. Kérdés, hogy a jegybank változtat-e a januárban megüzent szigorítási tempón.

Címkék: forint