Több lakás épül, jelentősen nőnek az árak is

Budapesten már sok helyen egymillió körül jár a új lakások négyzetmétere.

Növekedő pályára állt a lakásépítési kedv az utóbbi időben Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közreadott adataiból. Az ingatlan.com szintén csütörtökön megjelent új elemzése arra is rámutat, hogy a lakásépítések száma részben az 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése miatt ugorhatott meg, emellett viszont az árak is emelkedtek, ami nagyrészt az építőanyagok drágulásának köszönhető.

A friss jelentések főbb megállapításai a következők:

A KSH közleménye szerint január és június vége között a kiadott engedélyek alapján az építendő lakások száma 15 274 volt, ez 22,4 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Az engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma minden megyében növekedett, Hajdú-Bihar megyében és Somogyban nagyjából háromszorosára, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint a hétszeresére. Az adatok szerint minden negyedik építendő lakás Pest megyében található, a számuk itt meghaladta a négyezret.

Mint kiderült, az első félévben alig valamivel kevesebb, mint tízezer lakóingatlant adtak át, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, de 2019 és 2018 azonos időszakához mérve egyaránt 50 százalék feletti emelkedést jelent. A növekedés – mint írják – arra utalhat, hogy sok, a korábbi években megkezdett építkezés 2021 első felében fejeződött be. Az új lakóingatlan-átadások számának növekedése különösen a fővárosban volt szembeöltő: Budapesten 273 százalékkal nőtt az átadások száma, ami azt jelenti, hogy több mint 4500 lakóingatlant vehettek használatba a tulajdonosok.

Az ingatlan.com közleménye szerint az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára is jelentősen emelkedett.

Egy új lakás Budapesten januárban négyzetméterenként átlagosan 875 ezer forintba került, ám ez június végére 923 ezer forintra kúszott fel, ami 5,5 százalékos áremelkedést jelent.

Júliusban a budai oldalon az I., a II. és a XII., a pestin az V., a VI. és a VII. kerületben már bőven egymillió felett van a négyzetméterár, de több városrészben, így például a VIII., a XI. és a XIII. kerületben szintén súrolják az árak az 1 milliós lélektani határt.

A fővároson kívüli piacon is erőteljes az áremelkedés. A megyeszékhelyek összesített adatai szerint az átlagos négyzetméterár közel 13 százalékkal 605 ezer forintra nőtt, de a városok között nagy a szórás. Debrecenben 12 százalékos volt a drágulás az első félévben, így júliusban már 700 ezer forintot meghaladta az átlagos négyzetméterár. Győrben 11 százalékos emelkedés eredményeként 555 ezer forintra nőtt az újonnan épült lakások négyzetméterenkénti ára. Nyíregyházán 420 ezer forintos négyzetméteráron szerepeltek az új lakóingatlanok, ez stagnálásnak felel meg a januári szinttel összevetve.

Az ingatlanos cég árakról szóló elemzése kilencezer hirdetés adatai alapján készült, az új átadások és a lakásépítések számát a KSH friss adatit tükrözi.