Kisebbfajta adminisztrációs tortúra a nyugdíjigénylés

Fel kell rá készülni, hogy számos okmányra lesz szükség.
Kapcsolódó cikkek

Kisebbfajta adminisztrációs tortúrára kell felkészülnie annak, aki nyugdíjigényét szeretné bejelenteni, és számos okmányra lesz szüksége – írta az RSM blogja. Adott esetben réges-régi papírok garmadáját kell előbányászni.

Alapesetben a nyugdíjazási igényt a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél személyesen vagy postai úton illetve elektronikus úton lehet benyújtani.  Ideális esetben a nyugdíjbiztosítási szervnél az összes szükséges adat rendelkezésre áll és nem igényel további ügyintézést a nyugdíjazási folyamat.

Azonban vannak olyan helyzetek (tipikusan régi, még papíralapú jogviszonyok nyilvántartásai),amelyek nem, vagy csak részben állnak rendelkezésre a nyugdíjbiztosítónál. Ez esetben a következő eredeti okmányokra lehet szükség ahhoz, hogy a nyugdíjfolyósító megállapíthassa a jogosultságot, illetve a nyugdíj  mértékét:

Ezen kívül szükség lehet még

Amennyiben nincs meg az eredeti dokumentum vagy a dokumentumok valamelyike, a foglalkoztató által kiállított egykorú okirattal, vagy a foglalkoztató eredeti nyilvántartása alapján kiállított igazolással pótolható. Ezek hiányában lehetőség van egyéb hitelt érdemlő módon (pl. tanúk nyilatkozata alapján) bizonyítani a különböző jogviszonyokat.