Matolcsy György: A 4T-n múlik, hogy fel tudunk-e zárkózni

Javaslataival jól feladta a leckét a kormánynak.
Kapcsolódó cikkek

A tőke-technológia-tudás-tehetség négyesének (4T) jó kombinációja vagy ennek elmaradása állt a reneszánsz óta a nemzetek felemelkedése vagy lemaradása mögött Matolcsy György szerint. A Növekedés.hu-n megjelent cikke szerint azok nyertek, akik e négy forrást becsülték, sokszorosították, összekapcsolták és megosztották, és azok veszítettek, akik nem így működtek. Ma pedig egy új Reneszánsz korszakban hajózunk és egy új szellemi forradalom, a hosszútávú fenntarthatóság forradalma felé tartunk, miközben a nagy földrajzi felfedezések helyére a nagy technológiai áttörések léptek.

Ma is mintha ugyanaz a négy forrás lenne a siker forrása, mint korábban, egy döntő különbséggel: megfordult sorrend. A most véget érő 500 éves korszakban a négy sikertényező sorrendjét a tőke vezette, mozgatva a technológiát, a tudást és a tehetséget. Most már a tehetségek mozgatják a másik hármat.

A jegybank elnöke szerint legalább nyolc dolgot érdemes jól megoldanunk az országban rejlő tehetségtőke gondozása érdekében:

A tudás felhalmozásához szintén nyolc lépést nevesít, amelyeket szerinte keverni szükséges az előző lépésekkel:

A technológiai hullámlovaglásra is van útmutatása. Itt arra gondolt, hogy a mai korszak technológiai forradalmaiban újabb és újabb hullámok jönnek, mindig van új beszállási pont, melyek közül szintén nyolc, már látható:

Kitért még a tőke felhalmozására is, mivel úgy véli, az új korszak gazdasági növekedése is tőkeintenzív, és a sikerhez egyszerre kell dinamikus hazai tőkefelhalmozás, tőkeimport és tőkekifektetés. És ismét nyolc területet jelöl meg, ahol sikeresnek kell lennünk: