Teljes tanácstalanságban volt a család a fiuknak küldött NAV-os levél miatt

Úgy tűnik, az adóhatóság nem csak azokat szólítja fel egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, akik nem biztosítottak.
Kapcsolódó cikkek

Olvasónk fia 19 éves, tavaly érettségizett, most technikusi képzésben tanul tovább nappali tagozaton, hogy szakképesítést szerezzen. Ez alapján jár utána a családi pótlék, kapott diákigazolványt és a szülők úgy tudták, egészségbiztosítása is van. Ezért lepte meg nagyon őket, hogy január elején levelet kapott a srác a NAV-tól, miszerint megszűnt a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra. Hacsak nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami tavaly havi 7710 forint volt, idén kereken 8000 forint.

Elvileg biztosított

A NAV-nál azt a tájékoztatást kapták, hogy az adóhatóság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatközlése alapján küldte ki a levelet. A technikusi képzést végző iskola igazgatója pedig az anya szerint azt mondta, hogy ők nem mulasztották el a NEAK felé a jelentési kötelezettségüket – minden, a technikusi képzésben részt vevő diáknak kiállították az iskolalátogatási igazolást, és elküldték az alapkezőlőhöz. Az anya szerint az iskolavezető azt is mondta, hogy a diákok 90 százaléka kapott NAV-os felszólítólevelet.

A NEAK ügyintézője kedvesen arról tájékoztatta őt, hogy az iskolalátogatási igazolást le kell adni az ügyfélszolgálatukon. Arra is felhívta a figyelmét az ügyintéző, hogy amennyiben egy tanuló többek igazolását is bevinné egyszerre, ne felejtsenek el egyesével meghatalmazást írni. A hölgy hozzátette még, vigasztalja az anyát a tudat, hogy nem ő az első telefonáló ez ügyben. Sőt, készségesen át is kapcsolta, hogy tudjon időpontot foglalni. Kapott is, február 2-re.

Kifuthattak volna az időből

A február 2-vel egy gond volt: nem tudták, hogy addig is kaphat-e ingyenes orvosi ellátást a gyerek, ha valami történik. Azért nem tudták, mert bár a NAV-os levél első oldalán azt írják, 2020. 12.16.-tól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a tanulónak, a második oldalon, ahol a fizetési kötelezettséget részletezték, már 2020. augusztus 12. szerepelt az első esedékességnél, és az idei január 12-i határidő az utolsó, a hatodik volt a sorban. Ez utóbbi határidők alapján tehát a tanulónak január 12-re már összegyűlik hathavi tartozása, ha nem fizet, így onnantól nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra.

Vagyis nem tudták, hogy ha csak február 2-án tudja beadni a papírjait, ami után „valamikorra” helyreállítják a jogviszonyát, és mindeközben történik vele valami, ami egészségügyi ellátást igényel, akkor azt ki kell-e fizetnie. Amikor erre rákérdezett az anya a NEAK-nál, állítása szerint azt mondták neki, hogy ha nem fizet járulékot, akkor az egészségügyi ellátásért fizetni kell. És legfeljebb majd utólag visszatérítik. Az anya megnézte a gyerek NAV-os folyószámláját is (az EBEV-en), ott azonban nem lelte nyomát tartozásnak. Teljes tanácstalanságban volt a család, mit tegyenek.

ITM: jár a biztosítás

Megkerestük a NAV-ot és a NEAK-ot is, kell-e fizetniük azoknak a diákoknak, akik hasonló képzésben vesznek részt, és ilyen tartalmú NAV-os levelet kaptak, ha igen, mikortól, és mennyit. Kérdeztük azt is, ha nem fizetnek, és egészségügyi problémájuk akad, valóban kell-e fizetniük az ellátásért. Illetve, hogy az esetleg feleslegesen befizetett pénzeket hogyan, mikor kapják vissza. A NEAK-tól külön azt is tudakoltuk, hogy miért nem az iskolákkal, vagy más módon, de központilag rendezik le a problémát, miért a diákoknak kell egyesével, vagy meghatalmazással bevinniük az iskolalátogatási igazolásokat. Válasz nem érkezett egyik szervtől sem.

Végül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) fordultunk, ahonnan gyors és egyértelmű válasz érkezett:

A szakképzésben nappali tagozaton tanulók részére jár az egészségbiztosítás. Felsőbb évfolyamokon, duális partnernél végzett tevékenység után a tanuló munkaszerződése alapján biztosított a jogviszony.

Aztán a családot kerestük, lett-e azóta megoldás. Kiderült, hogy végül nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot, helyette az anya megtalálta a módját, hogyan intézze el online az ügyet. A Személyre szóló Ügyintézési Felületen (SZÜF portál) ügyfélkapun keresztül sikerült elérnie, hogy rendeződjön a gyerek jogviszonya. A tajügyintézésen belül egy e-mail küldésével megkifogásolták, hogy fiukat egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezték. Választ nem kaptak, de mostanra már azt jelzi a NEAK rendszere (ahol bárki ellenőrizheti, érvényes-e a tajkártyája), hogy a fiúé rendben van, 2020. 07.01.-től látszik az új hallgatói jogviszony, és már nincs járulékfizetési kötelezettsége.

Ettől függetlenül a srác beviszi február 2-án a tanulói jogviszony-igazolást a NEAK-hoz, biztos, ami biztos.