Már most is képződik milliárdos profit a magánegészségügyben

Jövőre sok orvos, nővér választásra kényszerülhet az állami és a magánegészségügy között.
Kapcsolódó cikkek

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megszavazásával újra terítéken van az állami és a magánegészségügy szétválasztása. Ennek kapcsán az Mfor megnézte az ismertebb magánegészségügyi cégek 2019-es beszámolóit. Változatos képet találtak: a milliárdos profittól a félmilliárdos veszteségig mindenre akad példa, de egyre több a kisebb cég is, így biztosra mondható, hogy a következő években is a magánegészségügy térnyerése várható. Ebben olyan magyar milliárdosok látnak jövőt, mint Csányi Sándor vagy Wáberer György.

A portál összegzése szerint a magánegészségügyi szereplők jelentős része tovább erősödött, de az Affidea és a Budai Egészségközpont jobban elhúzott a mezőnytől. Hatalmas a verseny, jelentős iparági befektetések és immár két számjegyű növekedés is tapasztalható a magán egészségügyi szektorban. Egyes statisztikák szerint mintegy 1000 milliárd forintot költöttek tavaly a magyarok az állami gyógyintézményeken kívül.

Kiemelt kép: A gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő szektora a magánegészségügy, ami egyre több beteget és dolgozót szív el az állami ellátásból. Hogyan lehet szabályozni a két szektor viszonyát? Miért hanyatlik a közellátás, és miért virágzik a drága magánegészségügy? Ezere a kérdésekre is keresték a választ a Portfolio tavalyi konferenciáján. Fotó: Fülöp Dániel / 24.hu