Matolcsy György zöld lakások építését szorgalmazza, nulla százalékos hitelből

Hiba volt szerinte a kedvezményes áfát visszaemelni.
Kapcsolódó cikkek

A jegybankelnök Növekedés.hu-n megjelent írása szerint ma kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem mennyiségben, sem térszerkezetben. Az áfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése szerinte hibás lépés volt és tovább gyengíti a kínálati oldalt. Összességében úgy véli, a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

Szükség volna szerinte egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert úgy gondolja, a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrásoldal megerősítése.

Az „Új Otthon Program” körvonalai, fő pillérei és céljai a következők lehetnek Matolcsy György szerint:

Matolcsy György végül kihangsúlyozta, Magyarországnak is el kell indítania a kereslet és a kínálat egyensúlyára építő, a zöld és energiatakarékos megújulást támogató saját „Új Otthon Programját”. Ideje új stratégiával újjá szabni, hogy ebben milyen feladat hárul az államra, a családokra és a piaci szereplőkre. Mert igaz Széchenyi kedvenc mondása: „Adok, hogy adjál”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu