A Mátrai Erőmű megvásárlásával évi sokmilliárdos veszteséget vállalhat be az állam

Az MVM megvenné az erőművet.
Kapcsolódó cikkek

Hacsak valami csoda nem történik, nincs sok esély arra, hogy a Mátrai Erőmű a 2020-as évektől kezdve évi több milliárd forintos veszteség termelése nélkül tudjon működni –  vetíti előre a G7. Több okot is említenek, miért.

Mindez azért különösen aktuális, mert Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus Global nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy az állami MVM szándéknyilatkozatot írt alá a céggel arról, hogy megvásárolná az ország második legnagyobb erőművét.

Arra a kérdésre, hogy miért akar az állami MVM veszteséges erőművet venni, azt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány sajtótájékoztatóján, hogy az erőmű nem is veszteséges, ugyanis 2018-ban nyereségessé vált, és osztalékot is fizetett. Csakhogy a Mátrai Erőmű Zrt. 2018-ban a hivatalos beszámolója szerint valójában 817 milliós veszteséget termelt (az adózás előtti eredménye lett pozitív, 795 millió forint) és ennek ellenére fizetett osztalékot.

A szakportál emlékeztet rá, hogy Mészáros Lőrinc üzleti köre tavaly tavasszal szerezte meg az erőmű 73 százalékát. Így amikor a közgyűlés a veszteséges működés ellenére úgy döntött, hogy 11,2 milliárd forint osztalékot fizet az 57 milliárd forintos eredménytartalék terhére, abból 8 milliárd forint már az új tulajdonoshoz került.  Az eredménytartalék a korábbi években jött össze, amikor a korábbi német tulajdonos, az RWE az erőmű méregdrága modernizációjához szükséges beruházásokra tett félre, egyébként teljesen racionális módon. Az osztalékfizetést a közgyűlés az erőmű pénzügyi egyensúlyának helyreállításával, valamint a vezetés optimizmusával* indokolta.

A Mátrai Erőmű idén a magyarországi áramtermelés nagyjából tizedét, az elmúlt öt évben átlagosan pedig az ötödét adta. Ezért valószínűleg az állam ellátásbiztonsági okok miatt azt szeretné, hogy valamilyen formában továbbra is üzemeljen majd.

A Mátrai Erőművel ezen kívül is van gond, egészségre ártalmas gázok szabadultak ki, emiatt rettegnek a helybéliek:

Rettegnek az emberek a Mátrai Erőmű környékén
Az egészségre ártalmas gázok az erőmű mögötti tározóból szabadulnak fel. A tározó vizét tehát felhígítják és leeresztik – a több településen átfolyó Bene-patakba.